Koç mu Şarlatan mı?
Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun yardımıyla sapla samanı nasıl ayırabilirsiniz?

“Koç”, “tıp doktoru” veya “hemşire” gibi korunan bir iş ünvanı değildir. Bugünlerde İK veya yetenek geliştirme departmanları çok çeşitli koçluk sağlayıcılarına ulaşır. Bunlardan bazıları şarlatan olarak kolayca tanınabilir. Diğerleri ise oldukça saygın görünmekle birlikte, normalde bir  inanç ortamında bulmayı tercih edeceğiniz programları satmak için “koçluk” kelimesini kullanıyor olabilir. İK veya yetenek geliştirme, koç profillerini biraz zahmetli bir detay çalışmasıyla inceleyebilir, bireysel sağlayıcılarla uzun telefon görüşmeleri yapabilir: ve yine de çalışanlarına kaliteli destek sağlayıp sağlamadıkları konusunda emin olamazlar.

İşte bu kararları vermenize yardımcı olacak üç yararlı kriter:

  • Çalışacağınız kişilere koçluk eğitimleri hakkında sorular sorun!

Koç, koçluk eğitimini tamamladı mı, yoksa bir eğitmen mi ve kendisine sadece “koç” mu diyor? Ve koçluk eğitimi, koçluk eğitimine eşit değildir – bu nedenle eğitim saatlerinin sayısını ve bir koçluk derneğindeki eğitiminin akreditasyonunu da sorun. En az 60 saatlik bir eğitim olmalıdır.

  • Bir koçluk derneğine üyeliğini sorun!

Büyük koçluk derneklerinden birine üyelik, koçun profesyonelliğini gösterir.

  • Sertifika isteyin!

Günümüzde çoğu eğitim kurumu sertifika veriyor olsa da, sertifika tek başına kalite, etik ve koçluk uygulaması hakkında bir şey söylemez. Uluslararası Koçluk Federasyonu, uluslararası geçerliliği olan bağımsız sertifikaları ile oryantasyon için değerli bir yardımcı sunmaktadır.

Herhangi bir ICF üyesi (sertifikalı ya da değil), üye olabilmek için ICF temel yetkinlikleri ile uyumlu 60 saatlik koçluk eğitimini kanıtlamak zorundadır. Her üye Etik Kuralları imzalar ve etik dışı davranış durumunda dernek tarafından etik inceleme sürecine tabi tutulur.

Koçlar için üç sertifika seviyesi vardır: Associate Certified Coach (ACC-Level 1), Professional Certified  Coach (PCC – Level 2) ve Master Certified Coach (MCC – Level 3). Sertifikasyon için koçların belirli sayıda eğitim saati göstermeleri gerekmektedir. Tüm koçluk eğitim programları sayılmaz, sadece ICF temel yetkinliklerini öğrettiklerini kanıtlayabilenler sayılır. Ayrıca, tüm sertifikalı koçlar, bir koçun bu temel yetkinliklerine hakim olduklarından emin olmak için ICF tarafından değerlendirilen bir veya daha fazla koçluk seansı gerçekleştirmiştir. Yüzlerce saatlik koçluk deneyiminin belgelendirilmesi, ICF sertifikalı koçların sınavını tamamlar. ICF koçluk yeterlilik süreci sadece teorik yeteneklerin sınandığı bir sınav değildir, tıpkı ehliyet sınavında olduğu gibi adaylar aynı zamanda bir koçun işini iyi yapabildiklerini de kanıtlamalıdır.

ICF temel yetkinlikleri, geçerlilikleri açısından düzenli olarak incelenmektedir. En son 2019 yılında bağımsız bir enstitü tarafından yürütülen “iş profili” analizinin bir parçası olarak güncellenmiştir. Sekiz temel yetkinlik hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz: https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari/icf-temel-yetkinlik-modeli-2021/

Uluslararası Koçluk Federasyonu da koçluğu açıkça şu şekilde tanımlamaktadır: “Günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi.” Bu aynı zamanda sözde koçların zararlı davranışlarını da dışarıda bırakır.

 

Elbette, EMCC gibi diğer derneklerin de yüksek nitelikli üyeleri ve ciddi bir sertifikasyon veya akreditasyon süreci vardır. ICF ve EMCC sertifikasyonunun/akreditasyonunun yararı, sürekli mesleki gelişim ve koçun yansıtıcı bir uygulama yapmasını gerektirmesidir. İK veya yetenek geliştirme departmanları, ICF koçlarının çalışanları profesyonel ve yetkin bir şekilde destekleyebileceğini güvenle düşünebilirler. Koçlar, ICF kimlik belgesinin müşterilerine yüksek standartlarını göstereceğini güvenle düşünebilirler.

 

Tüm kriterleri karşılayan sertifikalı koçluk eğitimlerimiz için bize ulaşın.

 

* Bu metin Solutions Academy makalesidir. Solutions Academy Türkiye partneri Hayatın Ritmi ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir