Geçtiğimiz aylarda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2025 yılında iş hayatında başarı elde etmek için en önemli olacak 10 yeteneği paylaştı.

Global piyasa ve iş ortamı koşulları, teknolojik gelişmeler ve tüm dünyayı etkileyen dalgalanmalar göz önünde bulundurularak hazırlanan bu listede, şirketlerin ve bireylerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde odaklanması ve gerekli yatırımları yapması gereken yetenekler yer alıyor.
İlk bakışta, bu yılın raporunda en çok dikkati çeken faktörler öz yönetim becerileri oluyor. Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor. Bununla birlikte, listeye bu yıl eklenen beceriler ise aktif öğrenme, yılmazlık, stres toleransı ve esneklik. 2020 yılında herkesin tecrübe ettiği “yeni normal” göz önünde bulundurulduğunda, listede öz yönetim becerilerinin her zamankinden fazla olması bir sürpriz değil.
İşte, 2025 yılı öngörülerine göre hazırlanan listeye dair bazı bilgiler:
•    Future of the Jobs (İşlerin Geleceği) anketinin katılımcıları, çalışanların yaklaşık %40’ının altı ay veya daha kısa bir süre içinde yeni beceriler kazanmak için eğitim almalarının gerekeceğini (reskilling) öngörüyor.
•    Teknolojinin istihdamda gitgide daha büyük bir rol alması, önümüzdeki beş yıl içinde insanların iş değiştirmelerini ve aranılan beceriler ile mevcut yetenekler arasındaki farkın yüksek olacağını gösteriyor.
•    İş hayatlarına aynı rolde devam eden çalışanlar için, aranan temel beceriler 2025 yılına kadar %40 oranında değişecek ve çalışanların yaklaşık %50’sinin yeni beceriler kazanmak için eğitime girmeleri gerekecek.
•    Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde daha da ön plana çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor. Bu beceriler, listedeki konumlarını 2016 hazırlanan ilk rapordan bu yana koruyor.
•    Listeye bu yıl giriş yapan yetenekler ise aktif öğrenme, dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik gibi kendi kendini yönetme becerileridir.

Önümüzdeki beş yıllık süreç için yeni açıklanan bu yetenek listesinde “Duygusal Zeka” ifadesi yer almasa da, listedeki yeteneklerin neredeyse hepsi Duygusal Zeka ve Beyin Yetenekleri ile birebir örtüşüyor. Özellikle WEF’in altını çizdiği ve geçtiğimiz iki yılda pik yaparak listeye giren öz yönetim becerileri, duygusal zekanın birey ve kurumlara kattığı temel yetenekler ile aynı. Gelin, WEF’in belirlemiş olduğu yetenekler ile Beyin Yeteneklerini bir karşılaştıralım:

26032021032711823 WEF%20 %202025%20Yetenekler

 

Six Seconds Beyin Yetenekleri

26032021032823263 13256545 dc99 4135 8fed d4dc7c93badf

Görebileceğiniz gibi bu iki listede yer alan faktörler arasında önemli bir paralellik söz konusu. WEF’in (Dünya Ekonomik Formu) açıklamalarına göre, çalışanlara yeni beceri kazandırılması için ihtiyaç duyulan eğitimler, teknoloji ve çevrimiçi sistemlerin daha yoğun kullanımı gibi teknik becerilerin yanı sıra, stres toleransı ve yılmazlık gibi öz yönetim becerilerini, eleştirel düşünme ve yaratıcılığı, iş birliğini ve sosyal nüfuzu kuvvetlendirmeyi kapsayacak.

Hayatın Ritmi olarak biz, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillendirdiğimiz, güncel ve bilimsel müfredatımızla şirketinizin isteklerine göre özel olarak hazırladığımız Duygusal Zeka eğitimleriyle fark yaratıyoruz. Sürekli değişen ve dönüşen piyasa koşulları içerisinde, insan kaynağınız ve stratejik planlamanız sayesinde öne geçmek istiyorsanız, bu yolda sizinle yürümeye hazırız. Eğitim, koçluk ve danışmanlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için [email protected] adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

*Kaynak: Future of Jobs 2020 raporu, World Economic Forum

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir