Durumsal Liderlik hızlı değişim kaçınılmaz olduğu günümüzde liderler için en startejik yaklaşımlardan biridir. İyi liderler değişimi anlar ve değişen koşullara etkili bir şekilde uyum sağlayabilirler. Daha da önemlisi, bu değişimlerin getirebileceği beklenmedik ve zorlu durumlara dayanacak kadar dirençlidirler. Gelin bu konuyu daha derinlemesine inceleyelim ve liderlikte durumsal liderlik ve uyarlanabilirliğin neden gerekli olduğunu gösteren dört nedeni inceleyelim.

İyi Liderler Neden İşyerinde Durumsal Liderlik ve Uyum Sağlama Becerilerine Sahip Olmalıdır?

İyi liderlerin durumsal olmaları için dört neden vardır:

1. Zorluklardan Ders Çıkarmak

Durumsallık ve uyum sağlama yeteneğiyle liderler zorlukların değerini görürler ve çatışmadan kaçmazlar. Bunun yerine, hatalardan ve engellerden öğrenilecek çok şey olduğunu anladıkları için zorluklarla doğrudan mücadele ederler.

Yapılan araştırmalar, uyum sağlayamayan liderlerin yöneticileri ve çalışma arkadaşları tarafından şu şekilde tanımlandığını gösteriyor:

  • Riskten kaçınan
  • Savunmacı
  • Yeni ve farklı fikirlere kapalı
  • Geri bildirimlere kapalı

Durumsallık ve uyum yeteneği yeni düşünme biçimlerini teşvik ettiği için, bunlara sahip olan liderler, yeni fikirlere ulaşmak için gereken duygusal bilgiye sahiptir.

  • Hatalardan ders çıkarmak ve bunları soğukkanlılıkla karşılamak.
  • Geri bildirimlere açık olmak ve onlara iyi yanıtlar vermek.
  • Baskı altında sakinliğinizi korumak.

2. Planları Oluşturmak ve Ayarlamak

İyi liderlik, yalnızca iyi organize edilmiş, stratejik planlar oluşturabilmek anlamına gelmez. Aynı zamanda, yolunuza eğri toplar atıldığında durumu nasıl uygun şekilde yöneteceğinizi bilmenizi sağlayacak kadar çevik olan çevik planlar oluşturmakla da ilgilidir. Bunu başarabilmek, sizin ve ekibinizin değerini yükseltir.

Liderler çeşitli düşünceleri anladıklarında ve konfor alanlarının dışına çıkmaya açık olduklarında, etraflarındaki şeyler değiştikçe kolayca değişebilirler. Hızlı hareket eden liderlerin, uyum sağlayamayan ve esnek olmayanlara göre değişimi gerçekleştirme olasılıkları iki kat daha fazladır.

3. Çeşitli Liderlik Tarzlarıyla Daha İyi Donatılmak

Duygusal zeka uzmanı Daniel Goleman, hiçbir liderlik tarzının diğerlerine galip gelmediğini açıklıyor. Aksine, kullanılacak tarz duruma ve dahil olan bireylere bağlıdır. Liderler, tarzlarını her yeni durumun benzersiz ihtiyaçlarına uyacak şekilde ayarlayabilmeli ve buna istekli olmalıdır.

Goleman’ın ele aldığı altı liderlik tarzı şunlardır:

  1. Zorlayıcı Tarz: Bu, hızlı bir geri dönüş gerektiren yüksek stresli durumlarda işe yarayan “söylediğimi yap” yaklaşımıdır.
  2. Yetkilendiren Tarz: Liderler ekip üyelerine genel bir hedefi açıklar ve kendi yöntemlerini kullanarak bunu başarmalarını onlara emanet eder. Bu, ekibiniz yeni bir stratejiyi test ederken faydalı olabilir.
  3. Bağ Kuran Tarz: Bu yaklaşım, ekip üyelerini ilk sıraya koyar ve ekip uyumu ve moralini oluşturmaya odaklanır. Liderler, ekip üyelerinin günlük ilişkilerinde empatiyi anlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olmak için bunu kullanmayı tercih edebilir.
  4. Demokratik Tarz: Ekip üyeleri karar alma ve fikir üretmede eşit söz hakkına sahiptir. Liderler iş birliğini başlatmak isterlerse bu tarzı dahil etmeyi seçebilirler.
  5. Hız Belirleyen Tarz: Liderler, kendilerinin de benimsediği yüksek beklentiler belirler. Bu, kendi kendini motive eden ekip üyeleriyle kullanılabilir.
  6. Koçluk Tarzı: Bu genellikle iş ile ilgili görevlerden ziyade kişisel gelişim için kullanılır. Koçluk tarzı, gelişime açık yanlarını iyileştirmek isteyen ekip üyeleri için faydalı olabilir.

4. Başarılı Ekipler Oluşturmak İçin

Hatalardan ders çıkarabilmek, planları stratejik olarak ayarlayabilmek ve çeşitli liderlik tarzlarını dahil edebilmek, liderlerin daha güçlü ekipler kurmasına yardımcı olur. Durumsal Liderlik ve uyum sağlama yeteneği iş yerinde uygulandığında, ekip üyelerine aktarılır.

İster krizlerle yüzleşmek ister teslim tarihlerine yetişmek olsun, tüm konular bir miktar değişim gerektirir ve ekip üyeleri bu geçişlere ne kadar açık ve istekli olursa, o kadar güçlenebilirler.

Albert Einstein’ın da dediği gibi “Zekanın ölçüsü, değişme yeteneğidir.”

İşyerinde Uyum Sağlama Nasıl Olur?

Uyum sağlama yeteneğinin ne olduğunu anlamak, uyumlu liderliğin en önemli üç özelliğini belirlemeyi gerektirir:

  1. Öğrenmeye İstekli Olmak

Uyumlu liderler her zaman öğrenmeye açıktır. Başarısızlıktan asla vazgeçmezler. Bunun yerine, başarısızlığın öğrenmenin bir parçası olduğunu kabul ederler.

Güçlü bir lider, öğrenmesini artırmak için aşağıdakileri yapabilir:

  • Ekip üyeleriyle iş birliği yapmak.
  • Ekip üyelerinizden ve meslektaşlarınızdan geri bildirim almak.
  • Sorular sormak.
  • Stratejilerini nasıl yeniden ayarlayacaklarını değerlendirmek için görüşmeleri başlatmak ve görüşmelere katılmak.
  1. Eylem Odaklılık

Uyum sağlayabilen bir lider değişime karşı duyarlıdır ve proaktif bir şekilde çözümler bulur. Güçlü bir aciliyet duygusuna sahiptirler ve eldeki bir görevi sonuçlandırmak için ona odaklanırlar.

Eylem odaklı bir yaklaşım benimsemek şunları kapsayabilir:

  • Görevi ve neyin tamamlanması gerektiğini anlamak için değişim girişimini eleştirel bir şekilde analiz etmek.
  • Hedeflerinize ulaşmanızı garantilemek için kilometre taşları ve akıllı hedefler belirlemek.
  • Girişimlerin yolda kalmasını sağlamak için hedeflerle uyumlu ilgili ölçümler oluşturulmak.
  1. Dayanıklılık

Uyum sağlayabilen bir lider sadece dayanıklılığa sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda bu özelliği başkalarına da aşılar. Araştırmalar, dayanıklı işletmelerin değişim ve belirsizlik karşısında başarılı olduğunu göstermektedir.

Dayanıklılık aşağıdaki yollarla ortaya çıkabilir:

  • Hataları veya aksilikleri sakinlik ve zarafetle ele almak. Hatalar kaçınılmazdır ve uyum sağlayabilen bir lider proaktif olarak durumu hafifletmenin yollarını bulur.
  • Sağlıklı çatışma yönetimi uygulamak. İşyerinde ekip üyeleri arasında çatışma kaçınılmazdır. Bu olduğunda, uyum sağlayabilen liderler, tüm taraflara fayda sağlayacak şekilde çatışmayı yapıcı bir şekilde yönetir.

Durumsal Liderlik ve Uyum Becerileri Nasıl Geliştirebilirler?durumsal liderlik 2

Durumsal liderlik ve uyum becerilerini geliştirmelerinin üç temel yolu vardır:

Liderlik Yaklaşımınızı Özelleştirmek

Durumsal Liderlik, bir süreklilik üzerinde çalışmak anlamına gelir. Liderlik etmenin tek bir yolu yoktur; diğerlerine liderlik etmenin en iyi yolu çeşitli faktörlere bağlıdır:

  • Liderliğini yaptığınız ekip üyeleri
  • Koçluk yaptığınız ekip üyelerinin becerileri, yetenekleri ve istekleri
  • Durumun değişkenleri (örneğin, proje görevi ve gereksinimler)

Bu faktörler, kendinizi ve ekibinizi değişimler sırasında başarılı bir şekilde yönetmek için benimsemeniz gereken tutum türünü ortaya çıkaracaktır.

Bazı durumlar (kısa bir zaman diliminde tamamlanması gereken bir proje gibi) daha yönlendirici bir yaklaşımı (Goleman’ın zorlayıcı tarzı gibi) gerektirebilir. Diğer durumlar (yeni işe alınanlarla takım çalışması üzerine bir atölye eğitiminin denetlenmesi gibi) daha işbirlikçi veya güçlendirici bir yaklaşımı gerektirebilir. Bu, Goleman’ın demokratik veya koçluk tarzıyla eşdeğer olacaktır.

Liderlerin her duruma doğru niyet ve tutumla yaklaşmaları, doğru sonuçları elde etmek için hayati önem taşır. Çeşitli durumlarda başarılı bir şekilde yol alabilmek, liderleri çok yönlü bir liderlik tarzları seti kullanmaya ve edinmeye teşvik edebilir.

Liderlik Analiz Değerlendirmesi (LAD) ‘Uygulamak

Ayrıca, mevcut durumsal liderlik ve uyum sağlama yetkinliğinize ışık tutabilecek liderlik analizi değerlendirmesinden de yararlanabilirsiniz. 180-270-360 derecelik bir LAD uygulamak, liderlik etkinliğinizi geliştirebileceğiniz alanlara dair kapsamlı içgörüler sunabilir.

LAD liderlik davranışlarının ve niteliklerinin 10 temel boyutunu ölçer ve ekip üyeleriniz üzerindeki etkinizle ilgili eyleme dönüştürülebilir özet veriler sunar. Daha detaylı bilgi için bize ulaşın.

Bir Mentorla Çalışmak

Çalışma kültürü sürekli olarak dönüşüyor ve liderlik deneyimlerini paylaşmaya istekli kişiler her zaman olacak. Bu uzmanları arayın ve öğrendikleri önemli dersler veya durumunuzla ilgili olabilecek belirli bir liderlik tarzı hakkında fikirlerini alın. Bir mentor, doğru zamanda doğru liderlik tarzını kullanmanın pratik yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

 

Durumsal Liderlik Becerilerinizi Hayatın Ritmi İle Geliştirin

Ekibinizde görmek istediğiniz değişim ve sonuçlara bugünden yön vermeye başlayın. Durumsal Liderlik ve uyarlanabilirlik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hayatın Ritmi’nin Durumsal Liderlik (Esnek Liderlik) Eğitimini inceleyin.

 

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir