10 bin saat kuralı, Malcolm Gladwell’in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Buna göre; bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerekmektedir. Gladwell, öğrenmenin aşamaları her insan için değişiklik gösterse de başarıya ulaşmış kişilerin, öncesinde mutlaka en az 10 bin saatlerini kendi kişisel gelişim programları için harcamış olduklarını söylüyor.
Hayatta hepimizin kendimize koymuş olduğu bazı hedeflerimiz vardır ve bunları gerçekleştirebilmek için türlü yollar deneriz. Malcolm da başarının sırrını araştırmış ve bunun 10 bin saat kuralıyla gerçekleşeceğine karar vermiş. Kitap öyle popüler olmuş ki tüm Dünyada büyük ses uyandırmış ve uzun bir süre best-seller listesinden düşmemiştir. Bununla birlikte uzun yıllar 10 bin saat çalışma kuralı tartışılmış, hakkında yıllar boyunca üstüne yazılar yazılmış araştırmalar yapılmış, seminerlere konu olmuştur.
10 Bin Saat Kuralı Nedir?
Malcolm Gladwell’e göre; temel olarak bir konuda uzman olabilmek için toplamda 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerekmektedir. Buna göre bir konu için yıllarınızı ve önemli oranda vaktinizi harcamadan başarıya ulaşmanız mümkün olmamaktadır. 10 bin saat kuralı bakış açısına göre kısa yoldan hızlıca başarıya ulaşmak gibi bir durum söz konusu olamaz.
Tezini desteklemek için aynı zamanda başarılı olmuş insanların hayatlarını araştıran Malcolm Gladwell, bunun için özellikle evden kaçıp kod yazmaya başlayan ve bugün Dünya’nın en çok kazanan şirketlerinden biri olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Paul Allen’ın Microsoft’u kurma hikayelerinden ilham almıştır.
İstenilen başarıyı yakalamak için 10 bin saat harcamak tabii ki çok da kolay değildir. Bu kadar uzun bir süreç beraberinde istikrarlı çalışmayı gerektirmektedir. Dolayısıyla başarıyı yakalamak için öğrenmek, araştırmak ve çabalamanın bir yaşam tarzı haline gelmesi gerekliliği şüphesiz zorunludur.
10 bin saat kuralına göre herhangi bir alana haftada ortalama 5 gün, günde 8 saat çalıştığınızı varsayarsak bu yılda 240 gün gibi bir çalışma süresi eder. Bu süre yaklaşık olarak 1920 saat etmektedir.
10 Bin Saat Kuralı Hakkında Ne Bilmeliyim?
-
Düşünme Seansları
10 bin saat kuralı içinde düşünmenin gücünden faydalanıp, düşünme egzersizleri yaparak süreci destekleyebilirsiniz. Öğrenme için istikrarlı bir tempoda çalışmak kadar o vaktin bir kısmını düşünerek geçirmek de son derece önemlidir. Bu noktada düşünme seansları düzenlemek; zihnin berraklaşmasına, algıların açılmasına ve fikirlerin ve zihnin özgürleşmesine yardımcı olarak öğrenme sürecinde verimliliği arttırır.
-
Deneyim
Öğrenme süreci yıllardır üzerine araştırmalar yapılan süreçtir ve uzun süredir en sık tartışma konusu olarak karşımıza hep “Okumak mı, yoksa yaşamak mı daha iyi öğretir” sorusu çıkmıştır. Okumak tabi ki de öğrenmenin en önemli adımlarından biridir ancak deneyimlemenin de öğrenme üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Bir konuda uzmanlaşmanızda faydalı olacak en iyi aktivitelerden biri bu bilgileri deneyimlemeye çalışmak ve geliştirdiğiniz yöntemlerin işe yarayıp yaramadığını test etmektir. Bu noktada pratik etmek kişisel fikirlerinizi geliştirmek ve bir proje haline getirmek belli bir efor gerektirdiğinden 10 bin saat kuralı doğrultusunda harekete geçmiş olacaksınız.
-
Kural Her Zaman Geçerli Değil
Pek tabii 10 bin adım kuralının geçerli olmadığı durumlar da vardır. Frans Johansson, düzenli olarak yapılan bu pratiğin sadece istikrarlı ve oturmuş sistemlerde geçerli olduğunu “The Click Moment” adlı kitabında öne sürmüştür. Genellikle girişimcilik benzeri alanlarda bu kurallar ortaya atılsa da kısa bir süre sonra o kuralın her zaman bir yerini yenisi almıştır. Dolayısıyla sürekli değişen dinamik alanlarda 10 bin saat kuralı başarıya ulaşmada her zaman işlevsel olmayabilmektedir.
-
Çalışma Toplamda 10.000 Saat Sürmeli
10 bin saat kuralına göre belli bir konu üstünde harcanan efor 10 bin saat olmalıdır. Bu süreye çalışmak ve pratik yapılarak elde edilen tecrübeler de dahildir. Böylelikle o alanda ustalaşıp olası her şeyi tanınabileceği ve ona göre daha uygun kararlar verilebileceği düşünülür. Bu da sonunda başarıyı getirir. 10.000 saat kuralı için en önemli nokta burasıdır.
-
Kitap Okumalısınız
Dünya çapında başarı elde etmiş insanlara bakacak olursak hepsi kitap okumaya büyük önem vermektedir. Örneğin; Microsoft’un kurucusu Bill Gates yılda 50 kitap bitirdiğini söylerken, Elon Musk, Tesla’nın CEO’su olmadan çok önce günde 10 saate yakın kitap okuduğundan bahsediyor.
Burada anlatılmak istenen şu ki; 10 bin saat kuralını destekleyici bir diğer unsur da ilgili olduğunuz alanla ilgili bol bol okuma yaparak bilgi edinmek. Bu noktada yalnızca belli bir alanla da sınırlı kalmayıp zihninizi açacak, farklı bir bakış açısı kazandıracak olan kitaplara da kütüphanenizde yer vermekte fayda var.
10 Bin Saati Nasıl Planlayacağım?
Başarıyı yakalamak için 10 bin saat harcamak arkasında büyük bir istikrar ve azim barındırmaktadır ve pek kolay olduğu söylenemez.
Öğrenme süreci ilk başlarda her zaman hızlıdır ancak sonrasında bu hız giderek yavaşlayabilir. Eş zamanlı olarak bir konuyu öğrenmeye başladığınız için o alanda başarılı olmaya da başlayabilirsiniz.
Günlük hayata göre planlarsak günde 8 saatlik bir çalışma ile ortalama 4 aylık bir süreye denk gelmektedir. Eğer haftanın her günü 8 saat çalışırsanız maksimum 4 senede hedeflediğiniz alanda başarılı olacaksınız. Bu şekilde günlük olarak çalışacağınız süreyi değiştirerek ulaşmak istediğiniz hedef neyse kendinize göre planlayabilirsiniz.
10 bin saat kuralına benzer bir sisteme aslında öğrencilikten alışkınızdır. Okulların haftanın 5 günü 8 saat boyunca ders işlemeleri, üniversitelerde yaklaşık 4 sene boyunca lisans eğitimi verilmesi de benzer bir planlama sistemi üzerine kuruludur.
10 Bin Saat Hesaplaması Nasıl Yapılır?
10 Bin saat kuralı hesaplamasını iş hayatında yaklaşık 8 saat çalışan bir kişi üzerinden yapalım.
Günde 8 saat çalışan bir kişi için 10 bin saati 8’e bölelim. Sonuç 1250 olacaktır. Bu da demek oluyor ki 10 bin saat kuralına uygun bir şekilde çalışmak isteyen kişilerin 10 bin saati yaklaşık 1250 gün içerisinde tamamlayacaktır.
1250 gün ortalama kaç yıl sürmelidir, bunu hesaplamak istersek de 1250gün’ü, 1yıl 365gün olduğundan 365’e böleriz. Sonuç 3,42 yıl olacaktır. Sonuç olarak 10.000 saat kuralı ile başarıya ulaşmak isteyen ve günde 8 saat çalışan kişiler bu saat sürecini yaklaşık üç buçuk yılda tamamlayacaktır diyebiliriz.
10 Bin Saat Kuralı Neye Dayanır?
10 Bin Saat Kuralı Malcolm Gladwell tarafından ortaya atılmıştır ve dayandığı belirli noktalar bulunmaktadır. Outiliers adlı kitapta konusu geçen 10 Bin Saat Kuralına göre bir konuda başarıya ulaşmak isteyenlerin aşağıdakilere uygulaması gerekmektedir. Bununla birlikte kişisel gelişim programları da başarıya giden yolda size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Düşünce: Genellikle her başarının altında düşüncenin yatması başarıya ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle 10 bin saat kuramını uygulayacak olan kişilerin uzun düşünce seansları düzenlemesi ve yeni fikirlere adapte olması gerekir.
Deneyim: Bir konuyu ne kadar deneyimlerseniz o konuda o kadar kolay bir şekilde uzmanlaşabilirsiniz. Bu nedenle 10 bin saat kuralı ile hareket edecekseniz uzmanlaşmak istediğiniz sektörü ve alanı deneyimlemeye özen göstermelisiniz.
Okuma: Bir konuda başarılı olmak isteyen herkesin kitap okumaya hatta okuduğu kitapları konu edinen makaleleri ve incelemeleri de okumaya özen göstermesi gerekir.
Plan ve Program: Bu kuramı uygulamaya başlamadan önce kendinize bir plan ve program hazırlayın ve bu plana uygun bir şekilde çalışmaya özen gösterin.