Etkin geri bildirim verme, tüm profesyonellerin sahip olması ve geliştirmek için çalışması gereken önemli bir yetkinliktir. Geri bildirim, ilişkilerin pekişmesine yardımcı olur ve bireyler arasında güven oluşturur. Uygun ve zamanında geri bildirim verilmediğinde, diğer kişiler onlara dair algının ne olduğu konusunda varsayımda bulunmak zorunda kalırlar. Bu durum risklidir çünkü yanlış anlama ve çatışma yaratabilir. Belirli yetkinlikleri öğrenmek ve geliştirmek, verdiğiniz geri bildirimleri büyük ölçüde geliştirebilir. Geri bildirim verme becerinizi geliştirmek istiyorsanız üzerinde çalışmanız gereken üç ana alan vardır.

Geri bildirim vermeden önce düşünün.
Doğru türde geri bildirim verin.
Geri bildirimi doğru şekilde verin.

  1. Geri bildirim vermeden önce düşünün.

Karşınızdaki kişiye ne söyleyeceğinizi düşünmek için zaman ayırın. Bu sadece otomatik tepkiler vermenizi engellemeyecek, aynı zamanda yapmak üzere olduğunuz konuşma için bir plan oluşturmanıza da izin verecektir. Geri bildiriminizi hızlı bir şekilde yapın ve iletmeden önce yaşanan durum üzerinden fazla zaman geçmesine izin vermeyin. Neyin konuşulması gerektiği konusunda açık olun. Konuşmayı devam ettirmek için bir plan geliştirin.

  1. Doğru türde geri bildirim verin.

İnsanların kişiliklerine veya karakterlerine değil, davranışlarına odaklanın. Birine karşı duygularınızın ve tutumunuzun geri bildirimlerinize yansımasına veya geri bildirimlerinizi olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Geri bildiriminizi, geliştirici tarz ile destekleyici tarz arasında dengeleyin. Böylece insanlar neyi iyi yaptıklarını ve neyi geliştirebileceklerini öğrenebilir. Beklentilerinizde net olun. Beklediğiniz davranış ve yetkinlikler üzerinde hedefler ve sınırlar belirleyin.

  1. Geri bildirimi doğru bir şekilde verin.

Geri bildirim verirken, mesajınızı daha etkili bir şekilde iletmenize yardım edecek birçok yetkinlik vardır. Kendiniz olun. Birine geri bildirim verirken olduğunuz kişiyi değiştirmeyin. Sakin kalın. Diğer kişiyi iyi bir şekilde dinleyin ve söylediklerine aşırı tepki vermeyin. Dikkatinizi verdiğinizi göstermek ve size ne söylediklerini anladığınızı teyit etmek için göz teması kurun. Son olarak, duygularınızı paylaşın. İnsanlara, onlarla paylaştığınız geri bildirim ile nasıl bağlantı kurduğunuzu anlatın.

Bir sonraki geri bildirim görüşmesinde, bu yetkinlikleri uygulamayı deneyin. Geri bildirim verirken kullanılan farklı yetkinlikler üzerinde kendinizi geliştirdikçe; geri bildiriminizin etkinliğinin arttığını göreceksiniz. Bahsettiğimiz geri bildirim yetkinliklerinin özeti aşağıdaki gibidir:

  • Geri bildirimde bulunmadan önce, belirli bir plan yapın ve geri bildirimi verirken hızlı olun.
  • Geri bildirimin içeriği davranışlara odaklanmalıdır ve geliştirici ve destekleyici geri bildirim arasında denge kurulmalıdır.
  • Geri bildirim verirken: kendiniz olun, duygularınızı paylaşın, sakin olun, göz teması kurmayı ihmal etmeyin.

 

* Bu metin CMOE Makalesidir. CMOE Türkiye partneri Hayatın Ritmi ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

YAZAR HAKKINDA

CMOE

CMOE’nin Tasarım Ekibi, CMOE’nin müşterilerine benzersiz bir hizmet sunmak için bir araya gelen, farklı ve birbirini tamamlayan güçlü yönlere, yeteneklere, eğitime ve deneyime sahip kişilerden oluşur. Ekibimiz, işletme yönetimi, psikoloji, iletişim, insan kaynakları yönetimi, organizasyonel gelişim ve sosyoloji gibi alanlarda ileri derecelere ve zengin bir bilgi derinliğine sahiptir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir