İş Dünyasında Problem Çözme Nedir?

İş dünyasında sorun çözme, sizin veya başkalarının operasyonel ve stratejik iş hedeflerine ulaşmasını engelleyen engelleri azaltan veya ortadan kaldıran süreçlerin uygulanması olarak tanımlanır.

İş dünyasında bir sorun, istenen ve gerçekleşen sonuçlar arasında bir boşluk yaratan bir durumdur. Buna ek olarak, gerçek bir sorunun tipik olarak hemen belirgin bir çözümü yoktur.

İş problemlerinin çözümü, bireylerin dahil olduğu tutarlı bir sistem aracılığıyla ele alındığında en iyi sonucu verir:

  • Sorunu belirleme ve tanımlama
  • Sorunu boyutuna, potansiyel etkisine ve aciliyetine göre önceliklendirme
  • Kök neden analizini tamamlama
  • Çeşitli olası çözümler geliştirme
  • Olası çözümleri değerlendirme ve hangisinin en etkili olduğuna karar verme
  • Çözümü planlama ve uygulama

İş Hayatında Problem Çözme Neden Önemlidir?

İşyerinde problem çözme becerilerinin önemini anlamak, bir lider olarak gelişmenize yardımcı olacaktır. Problem çözme becerileri, karşılaştığınız kritik sorunları ve çatışmaları çözmenize yardımcı olacaktır. Problem çözme, işyerinde değerli bir beceridir çünkü şunları yapmanıza olanak tanır:

  • Tüm zorluklara standart bir problem çözme sistemi uygulamanıza
  • Sorunların temel nedenlerini bulmanıza
  • Kısa süreli iş kesintileriyle hızlıca başa çıkmanıza
  • Uzun vadeli sorunlarla başa çıkmak ve kurumu geliştirmek için planlar oluşturmanıza
  • Zorlukları fırsat olarak görmenize
  • Zorluklar sırasında soğukkanlılığınızı korumanıza

İş Problemleri Nasıl Etkili Bir Şekilde Çözülür?

Pek çok farklı problem çözme becerisi vardır, ancak çoğu genel adımlara ayrılabilir. İşte iş problemlerinin çözümü için dört adımlı bir yöntem:

1) Sorunun Ayrıntılarını Belirleyin: Sorunu doğru bir şekilde tanımlamak için yeterli bilgi toplayın. Bu, kullanılan prosedürler, çalışan eylemleri, ilgili işyeri kuralları vb. hakkındaki verileri içerebilir. İhtiyaç duyulan spesifik sonucu yazın, ancak çözümün ne olması gerektiğini varsaymayın.

2) Yaratıcı Beyin Fırtınası Çözümleri: Tek başınıza veya bir ekiple, aklınıza gelen her çözümü belirtin. Çoğu zaman bunları yazmanız gerekecektir. Daha fazla çözüm elde etmek için, konu hakkında en fazla bilgiye sahip çalışanlarla beyin fırtınası yapın.

3) Çözümleri Değerlendirin ve Bir Karar Verin: Uygulamak için gereken kaynaklar ve her birinin yatırım getirisi de dahil olmak üzere her birinin fizibilitesine dayalı olarak alternatif çözümleri karşılaştırın ve değerlendirin. Son olarak, sorunun temel nedenini açıkça ele alan bir çözüm üzerinde kesin bir karar verin.

4) Harekete Geçin: Çözümü uygulamak için ayrıntılı bir plan hazırlayın, gerekli onayları alın ve uygulamaya koyun.

Problem Çözme Becerileri Nedir?

Problem çözme becerileri, problem çözmenin dört genel adımından (yukarıda aktarılan) birini veya daha fazlasını tamamlamak için kullanılabilecek özel prosedürlerdir. İşte beş önemli örnek:

Duygusal Zekayı Kullanmak: Kendi duygusal kalıplarınızı tanımayı ve başkalarının duygularıyla empati kurmayı ve onları yönlendirmeyi öğrendiğinizde sorunları daha sakin bir şekilde çözeceksiniz. Ani tepkiler vermekten ve varsayımlarda bulunmaktan kaçının.

Sorunların Araştırılması: Etkili bir çözüm, sorunun doğru bir şekilde tanımlanmasını gerektirir. Basit problemleri, “Ne? Nerede? Ne zaman? ve Ne kadar? ” Zor problemler veri araştırması, anketler ve görüşmeler gibi daha derinlemesine araştırmalar gerektirir.

Yaratıcı Beyin Fırtınası: Bir grupla beyin fırtınası yaparken, herkesi dikkatle dinleyerek ve herkesin benzersiz katkılarını kabul ederek fikir üretmeyi teşvik edin.

Mantıksal Akıl Yürütme: Sorunların olası çözümlerini analiz etmek için standart mantıksal adımlar geliştirmek. Mantıksal yanlışlar, tümdengelim ve diğer analitik düşünce alanları hakkındaki fikirleri inceleyin ve uygulayın.

Kararlılık: Çözüm seçimi için üzerinde anlaşmaya varılmış bir sistem kullanın; bu sistem, çözümlere artı ve eksilerin atanmasını, zorunlu sonuçların belirlenmesini, çözümler hakkında geri bildirim alınmasını, karar merci(ler)inin seçilmesini ve sürecin tamamlanmasını veya tekrarlanmasını içerebilir.

Problem Çözme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

İş sorunlarının nasıl çözüleceğini öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Bazı insanlar üstün problem çözme becerileriyle doğmuş gibi görünse de, büyük problem çözücüler genellikle yeteneklerini uygulamış ve geliştirmişlerdir. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak siz de problem çözme konusunda üst düzey beceriler geliştirebilirsiniz:

Sorun ve Dinleyin: Her sorunu tek başınıza çözmeyi beklemeyin. Tavsiye isteyin ve tavsiyeleri dikkatle dinleyin.

Merak pratiği yapın: Bir problemin çözümüne dahil olduğunuzda, problemi doğal olarak yapacağınızdan biraz daha uzun süre araştırma ve tanımlama pratiği yapın.

Problemleri Parçalara Ayırın: Mümkün olduğunda, büyük problemleri en küçük birimlerine ayırın. Ardından, her seferinde bir birim için çözüm arayın.

Kendinizi Olumsuz Olarak Etiketlemeyin: Bir sorunun kişisel olarak sizin hakkınızda olumsuz bir şey ifade etmesine izin vermeyin. Kendinizi ondan ayırın. Olaya tarafsız bir gözle bakın ve çözümün bir parçası olun.

 

* Bu metin CMOE Makalesidir. CMOE Türkiye partneri Hayatın Ritmi ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

YAZAR HAKKINDA

CMOE

CMOE’nin Tasarım Ekibi, CMOE’nin müşterilerine benzersiz bir hizmet sunmak için bir araya gelen, farklı ve birbirini tamamlayan güçlü yönlere, yeteneklere, eğitime ve deneyime sahip kişilerden oluşur. Ekibimiz, işletme yönetimi, psikoloji, iletişim, insan kaynakları yönetimi, organizasyonel gelişim ve sosyoloji gibi alanlarda ileri derecelere ve zengin bir bilgi derinliğine sahiptir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir