Topluluk önünde konuşma korkusu çoğu kişi tarafından duyulan bir korku olarak karşımıza çıkar. İnsanların %75’inden fazlası topluluk önünde konuşma yapma teklifinde bulunulduğunda sinirlilik hali yaşamaktadır.

Topluluk önünde konuşma korkusuna sahipseniz ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu yazı tam size göre!

İnsanlar Neden Topluluk Önünde Konuşmaktan Korkar?

Topluluk önünde konuşma korkusu yaşayan biri olarak yalnız olmadığınızı bilmeniz size yardımcı olabilir. Amerikalıların yüzde 40’ı bu fobiden muzdariptir.

Topluluk önünde konuşma korkusu gerçekten nedir? Bu aslında bir kaygı bozukluğudur. Sadece gergin olmanın veya seyirci önünde olma konusunda endişelenmenin ötesine geçen bir rahatsızlıktır.

Kalbinizin hızla çarptığını hissedebilir ve nefes almakta zorlanabilirsiniz. Terli, baş dönmesi veya mide bulantısı hissedebilirsiniz. Kontrolsüz bir şekilde titriyor olabilirsiniz, hatta odadan çıkmak isteyebilirsiniz. Pek çok insan topluluk önünde konuşma dersleri alarak topluluk önünde konuşma korkusunun nasıl üstesinden gelineceğini öğrenmeye çalışır.

Bu noktada olumlu düşünmenin gücünü anlamak, topluluk önünde konuşma korkunuzun üstesinden gelmenize de yardımcı olabilir.

İster topluluk önünde konuşma korkusu olsun, ister sadece konuşmanız konusunda gergin olun, doğru araçlar topluluk önünde konuşma hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz güveni size verecektir.

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

1. Tutkulu Olduğunuz Bir Konu Seçin

Tutkulu olduğunuz ve bildiğiniz bir konu hakkında konuşmak her zaman daha kolaydır. Bu sayede kişilere konunuz hakkında daha doğru ve net bilgiler verirken kendinizi dinlettirmeniz daha kolay olacaktır.

2. Organize Olun

Topluluk önünde konuşma korkusuna neden olan şeylerin en önemli sebeplerinden biri konuşacağınız konuya yeteri kadar hazırlanmamanızdandır. Konuşma yaparken daha rahat olabilmek adına düzenli ve yeterli hazırlanmak önemlidir.

Konuşmaya hazırlanırken, konuşmanızın ana hatlarını belirleyin. Konuşmanın girişi oldukça önemlidir çünkü 30 saniyede dinleyicilerin dikkatini çekmek zorundasınızdır.

Konuşmanızı görsel yardımcılar ile desteklemek için araştırma yapın ve konuşmadan önce bunları bir araya getirerek konuşmanız sırasında nereye yerleştireceğinize karar verin.

Konuşmada kullanacağınız teknolojik aletleri kontrol edin.

Konuşma yapacağınız alan hakkında bilgi edinin. Bu konuşma sırasında nasıl konumlanacağınız ve nasıl hareket edeceğiniz hakkında fikir verecektir.

3. Pratik Yapın

Pratik yapmak, konuşmanızın için hazırlanmanızın önemli bir adımıdır. Elbette konuşmanın birebir yerini tutmayacaktır fakat konuşmanıza hâkimiyetinizi arttıracaktır.

4. Konuşmanızı Aynanın Karşısında Gerçekleştirin

Konuşmanızı aynanın karşısında gerçekleştirin. Bu sayede jest ve mimiklerinizi kontrol etmeyi ve yönetmeyi öğrenmiş olursunuz.

5. Kendinizi Videoya Kaydedin

Telefonunuzu konuşmanızı kaydedecek şekilde ayarlamalısınız. Konuşmayı baştan sona yaparak kendinizi kaydetmelisiniz. Bu sayede kaydı sonradan izlediğinizde nerelerde hata yaptığınızı veya takıldığınızı görebilir, düzeltebilirsiniz.

6. Nefesiniz Üzerinde Çalışın

Nefesinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenirseniz konuşmanız daha akıcı olacaktır. Aynı zamanda nefes egzersizleri sayesinde kaygınızı veya korkunuzu azaltmış olacaksınız.

7. Sunumunuzu Birinin Gözden Geçirmesini Sağlayın

Yapabiliyorsanız, güvendiğiniz başka birinin konuşmanızı dinlemesini sağlayın. Bu sayede geri bildirime göre konuşmanızı tekrar gözden geçirme fırsatı elde etmiş olur ve korkunuzu yenmenize destek olur.

8. Destek Alın

Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmenin en iyi yollarından biri stres yönetimi gibi eğitimlerden yararlanmaktır.

9. Konuşmadan Önce Egzersiz Yapın

Egzersiz başarı için önemli bir faktördür. Yaratıcılığı harekete geçirir, kanın akmasını sağlar ve birikmiş enerjinin dışarı atılmasına yardımcı olur.

Konuşmadan önce egzersiz yapmak sinirlerinizi yatıştırmaya ve konuşmadan önce kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

10. Su İçin ve Yanınızda Bulundurun

Konuşurken yaşama ihtimaliniz olan boğaz ve ağız kuruluğu için yanınızda su bulundurmak önemlidir.

11. Daha Fazla Okuyun

Ne kadar çok ve kaliteli içerikler okursak kelime dağarcığımız da o kadar gelişir. Yeterli bir kelime dağarcığı ve tutarlı bir mesajla daha iyi bir konuşmacı olmak için daha fazla okumak, konuşma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Mükemmel bir konuşmacı olmanın başlangıç noktası, anlatacağınız konuyu gerçekten önemsemenizdir. Anlatacağınız kitleyi iyi tanırsanız, onların dilini konuşabilir, sıkıntılı noktalarını anlayabilir ve sorunlarını çözmeye yardımcı olabilirsiniz. Konuşmalarınıza biraz tutku katmak ve insanların duygularına dokunmak için öğrendiğiniz motivasyon ve liderlik sözlerini kullanın. Unutmayın ki yapacağınız konuşma onlarla ilgilidir, sizinle ilgili değildir.

author-avatar

Erdem Ercan Hakkında

Hayatın Ritmi eğitim, koçluk ve danışmanlık şirketinin kurucusu, ICF-PCC ve EMCC-SP ünvanlı profesyonel koç, eğitmen, danışman ve konuşmacıdır. 13 yıllık profesyonel çalışma hayatı ve 12 yıllık girişimcilik deneyimine sahiptir. Six Seconds, CMOE ve Solutions Academy' nin ileri seviye eğitmenidir. 2.500 saatin üzerinde koçluk, 3.000 saatin üzerinde Eğitim, 1.300 saatlik Danışmanlık ve 50 saat Konuşma tecrübeleriyle yurt içinde ve dışında önemli firmalarda başarılı sonuçlara imza atmaya devam etmektedir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir