LMS nedir? Öğrenme yönetim sistemi, öğrenme yönetimi platformu ve LMS nedir gibi sorular kafanızı mı karıştırıyor?

Bunu basit bir dile çevirmek için LMS nedir sorusunun cevabı, çevrimiçi öğrenme materyallerini oluşturmanıza, yönetmenize, organize etmenize ve öğrencilere sunmanıza yardımcı olan bir yazılımdır. Öğreniciler okul öğrencileri, mesleki eğitim öğrencileri, üniversite öğrencileri, üniversite öğrencileri veya herhangi bir organizasyon türündeki çalışanlar olabilir. Yani yaşam boyu öğrenmeye ilgi duyan ve almak istediği dijital eğitimlere bir cihaz üzerinden, ağırlıklı olarak internet aracılığıyla erişen herkesi kapsar.

LMS Nedir?

Peki LMS nedir? LMS, Öğrenim yönetim sistemi, eğitim kurslarının, eğitim programlarının veya öğrenim ve gelişim programlarının yönetimini, otomasyonunu ve sunumunu destekleyen yazılım tabanlı bir platformdur. Kısacası, eğitim materyallerini çeşitli hedef kitlelere ulaştırmanıza yardımcı olur. Çevrimiçi kurslardan gerçek zamanlı eğitim oturumlarına kadar her şeyi kapsayabilir. Dahası, günümüzde çoğu sisteme akıllı telefon üzerinden bile erişilebilir.

Eksiksiz bir öğrenme teknolojisi çözümünün güç merkezi olan bir LMS, öğrencilerinizin çeşitli ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilir ve en iyi esnek olduğu zamanlarda çalışır. Aynı zamanda etkili bir öğrenme stratejisinin temel bir bileşenidir.

Öğrenme yönetim sistemleri, uyumluluk eğitimi, sertifika yönetimi ve satış etkinleştirme gibi işlevleri yönetmek için resmi, deneyimsel ve sosyal öğrenme dâhil farklı formatlarda çeşitli öğrenme stratejilerini devreye almak için kullanılır.

Genel olarak e-öğrenme ve web mağazaları, genişletilmiş işletme için daha büyük ölçekli gelir sağlayıcılara dönüşmüştür.

Öğrenme teknolojisindeki yeni gelişmeler, gelişen eğitim ihtiyaçlarını desteklemeye yardımcı oldu ve temel olarak e-öğrenme alanında devrim yarattı. Daha gelişmiş öğrenme yazılımı uygulamaları artık gelişmiş veri toplama aktiviteleri sağlamaktadır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok LMS vardır ve her biri farklı özellikler ve yetenekler sunar. Her şirketin farklı eğitim ihtiyaçları vardır, bu da doğru LMS nedir sorunuza cevap vermeyi ve seçmeyi göz korkutucu bir süreç haline getirir.

LMS’nin Tarihi

Çevrimiçi öğrenme veya e-Öğrenim kavramı, 20. yüzyılın başlarında uzaktan veya uzaktan eğitim için sesli-görüntülü iletişimin kullanılmasıyla başladı. Bu, 1980’lerde, öğrenme materyallerinin dağıtılmasında ve bazı değerlendirme türlerinde bilgisayar kullanımının belirgin bir şekilde başlamasıyla daha da geliştirildi. İnternet aracılığıyla öğretimin ortaya çıkışı ilk olarak 1990’larda görüldü ve daha sofistike ders sunumuna, tatbikat ve uygulama programlarına ve daha bireyselleştirilmiş öğretime olanak sağladı.

Örnek olarak Moodle LMS nedir? Daha önce duymuş olabileceğiniz bu sistem, dünyanın önde gelen öğrenme yönetim sistemlerinden biridir ve dünya çapında yüz milyonlarca öğrenci tarafından kullanılmaktadır. İlk resmi Moodle 1.0 sürümü 2002’de yayınlandı ve son 20 yılda Moodle, pedagoji, felsefe ve teknoloji uzmanları tarafından oluşan işbirlikçi topluluklarla birlikte gelişti.

Türleri

Öğrenme yönetim sistemi terimi, birçok farklı araca eklenmiş geniş bir etikettir. Daha yakından incelendiğinde, bu araçların bazı önemli farklılıkları vardır ve çok farklı kullanıcılara hizmet eder. Örneğin, bir üniversitenin kullandığı bir LMS, bir yazılım şirketinin kullandığından çok farklı bir yazılımdır. İhtiyaç duyacağınız LMS türünü belirleyen bazı temel faktörleri inceleyelim.

Kurumsal ve akademik sistemler

Basitçe söylemek gerekirse, bir işletme genellikle kurumsal bir LMS’yi tercih ederken, bir okul veya üniversite genellikle bir yükseköğrenim veya akademik LMS’yi tercih eder. Temel fark, her birinin sunduğu özelliklerin ve araçların sayısıdır. Kurumsal bir LMS, sık sık güncellenir ve yeni özelliklerle geliştirilir ve beyaz etiketleme gibi işlevlerin yanı sıra diğer araçlarla entegre etme seçeneği sunar. Ama akademik bir LMS, sık özellik güncellemeleri sağlamaz ve entegrasyonları destekleme olasılığı düşüktür.

Bulut ve barındırılan sistemler

Buradaki seçim, kuruluşunuzun donanımına bir LMS yüklemek veya bulut tabanlı bir hizmet kullanmaktır. Artık çoğu kuruluş tamamen buluta geçtiğinden, bu durum giderek daha az öne çıkıyor. Bununla birlikte, bazı kuruluşlar, belirli endüstri mevzuatına veya ağ gereksinimlerine uymak için yerinde kurulum yoluna gider.

LMS Sistemine Kimlerin İhtiyacı Vardır?

Basit cevap, eğitim vermesi gereken herkestir. Bir LMS, kurs oluşturma, sunma ve raporlama için harcadığınız zamanı azaltarak eğitiminizi daha yönetilebilir ve düzenli hale getirir. İşte bunlardan sadece küçük bir seçki:

Küçük ve orta ölçekli işletmeler

Bu durumda, insanların eğitim için harcadıkları süreyi azaltmak için genellikle bir LMS kullanılır. Genellikle eğitimin manuel olarak yapılmasının zahmetli ve zaman alıcı olabileceğini düşünüyorlar. Temel olarak, bir LMS, tamamlanan eğitimden elde edilen doğru beceri ve bilgilerle, diğer görevleri tamamlamak için zaman kazandırır.

Büyük işletmeler

Bu çok daha büyük ölçekli bir örnektir, farklı izleyicilerin çeşitli eğitimlere ihtiyaç duyduğu bir örnek. Büyük kuruluşların sunduğu en yaygın eğitimlerden bazıları, yeni işe alımı desteklemek için çalışan eğitimini veya ürün bilgisini artırmak için müşteri eğitimini içerir.

Özel ürün eğitimi

Bir ürünü olan şirketler, müşterilerini veya ortaklarını ürün hakkında eğitmek için bir LMS kullanır. Yazılım şirketleri, medikal cihaz üreticileri ve bunun gibi birçok ürün tabanlı işletme bu gruba dâhildir. Bu tür bir eğitimin faydaları, müşteri kaybında azalma ve daha bağlı, değerli bir müşteridir.

LMS Ne İçin Kullanılır?

LMS nedir ve ne için kullanılır, bunu inceleyelim. Her türlü öğrenme etkinliği için bir LMS kullanabilirsiniz. Bu nedenle bir LMS, irili ufaklı işletmeler ve kuruluşlar tarafından benimsenen paha biçilmez bir iş aracıdır.

Bir LMS platformunun en yaygın kullanımlarından bazıları şunlardır:

Çalışanları eğitmek

Hangi kurum veya kuruluş olursanız olun çalışanlarınızı eğitmeniz mecburidir. Burada kurumsal LMS önemlidir. Peki kurumsal LMS nedir? Kurumsal LMS ile çalışanlar materyalleri hızla inceleyebilir ve iş aksaklıklarının önüne geçilir.

Yeni işe alınanlar

Bir iş LMS’si kullanarak yeni bir işe alma görevini basitleştirebilirsiniz. Şirket geçmişi ve uyumluluk ilkeleri ayrıntıları yeni başlayan biri için oldukça hatırlanması güç şeylerdir. Çevrimiçi alıştırma kursu ile bu bilgileri hızlıca ve kişi istediği sürece verebilirsiniz.

Ortakları ve müşterileri eğitin

LMS’nizi yalnızca kendiniz için kullanmak zorunda değilsiniz. Ayrıca harici ortaklara ve müşterilerinize de erişim izni verebilirsiniz.

Satış ekiplerini etkinleştir

Çevrimiçi eğitim ile satış ekipleri; yeni ürünler ve hizmetler, sektördeki değişiklikler veya yeni satış teknikleri hakkında bilgilendirilebilir.

Uzaktan eğitim

Coğrafi durumlar, geleneksel eğitimin önündeki engellerden biridir. Çok uluslu şirketler veya birden çok şubesi olan işletmeler, eğitim için herkesi bir araya getirmekte zorlanmaktadır.

Eğitiminizi çevrimiçi ortama taşıyarak, tüm ekip üyeleri eğitim materyallerine erişebilir ve hatta nerede olurlarsa olsunlar eğitime erişebilirler.

Destek eğitimi

Genel eğitim amaçları için de uygun olan LMS nedir? LMS; çevrimiçi dersler satan bir okul, sınıf temelli kurslarını tamamlayan geleneksel bir eğitim kurumu vs olabilir.

Nasıl Çalışır?

Bir LMS’nin iç işleyişine girmeden önce, iki ara yüze bakalım. Birincisi yönetici görünümüdür. Bu görünüm, ana yöneticinin, yöneticinin veya eğitmenin erişebildiği görünümdür. Buradan, teknik uzmanlık olmadan ilgi çekici çeşitli kurslar oluşturabilir, eğitiminizin nasıl yönetildiğini ölçeklendirebilir ve koordine edebilir ve eğitim verilerini doğrudan LMS’nizden takip edebilir ve raporlayabilirsiniz.

Bir öğrenci LMS’ye eklendikten sonra sunduğunuz herhangi bir kursa kaydolabilir. Bazı LMS’ler size iş rolü, departman veya belirli eğitim gereksinimlerine göre düzenlenmiş gruplar oluşturma seçeneği sunar. Öğrenci, eğitimi herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde öğrenimi desteklemek için bir masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet veya mobil cihazdaki bir tarayıcıda alabilir (LMS sağlayıcınızın mobil uyumlu olduğundan emin olun).

LMS Avantajları

Geleneksel, çevrimdışı eğitimden e-Öğrenime geçiş zor gelebilir ancak alınan sonuçlar buna değer. Genel olarak LMS nedir sorusunu detaylarıyla yanıtladıktan sonra şimdi avantajlarına geçelim.

Eğitim için LMS’nin faydaları şunlardır:

  • Eğitim maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.
  • İçerikleri hızlıca güncelleyebilirsiniz.
  • Kişiler nerede olursa olsun eğitim verebilirsiniz.
  • Öğrencilerin katılımını artırarak motive edebilirsiniz.
  • Kişilere sürekli öğrenme kültürünü kazandırabilirsiniz.

LMS Sistemlerinin Özellikleri

LMS nedir ve içermesi gereken temel özellikler nelerdir?

Yapay Zekâ (AI): Bir yapay zekâ motoru bir LMS’nin başlığı altında, kendilerine en uygun kurs formatlarını sunarak ve hali hazırda tamamlanmış olanlarla ilgili konuları içeren kurslar önererek her öğrenci için öğrenme deneyiminin kişiselleştirilmesine yardımcı olur.

Erişilebilirlik: E-öğrenmeyi erişilebilir kılmak, herkes için en iyi öğrenme ortamını yaratmaya olanak tanır.

Otomatik yönetici görevleri: Yöneticilerin, kullanıcı gruplandırma, grup kaydı, devre dışı bırakma ve yeni kullanıcı popülasyonu gibi yinelenen/sıkıcı görevleri otomatikleştirmesine olanak tanıyan özelliklerdir.

Kurs yönetimi: Yöneticilerinizin daha otomatik hale getirilebilecek görevlere gereksiz zaman harcamaması için kurs oluşturmayı yürütebilmeniz ve yönetebilmeniz, kursları kategorilere ayırabilmeniz, kullanıcıları kaydedebilmeniz ve raporları hızlı ve kolay bir şekilde alabilmeniz gerekir.

Sertifikalar ve yeniden eğitim: LMS, tüm sertifikalandırma ve yeniden eğitimin izlenmesine ve yönetilmesine izin vermelidir.

Kurs ve katalog yönetimi: Öğrenim programlarınızın nabzını tutan bir öğrenim yönetim sistemi, tüm e-öğrenme kurslarını ve kurs içeriğini tutan merkezi sistemdir. Burada yöneticiler, daha hedefli öğrenme sağlamak için kursları ve kurs kataloglarını kolayca oluşturabilir ve yönetebilir.

İçerik entegrasyonu ve birlikte çalışabilirlik: Öğrenme yönetim sistemleri SCORM, AICC ve Xapı gibi birlikte çalışabilirlik standartlarına göre paketlenmiş öğrenme içeriğini destekleyerek birlikte çalışabilirlik sağlanır.

İçerik pazarı (veya İçerik Oluşturma): Bu, öğrencilerin derslere erişmesine, bu kurslara göz atmasına olanak tanır.

Oyunlaştırma: Öğrencilerin öğrenme aktivitelerinde puan, rozet, ödül vb. elde etmelerine izin vererek öğrenci katılımınızı arttırabilirsiniz.

Mobil öğrenme: Öğrenme yönetim sistemleri, içeriğe mobil cihazlardan erişilmesine izin vermelidir. İhtiyaç anında öğrenmeyi daha iyi sağlamak için bu bir zorunluluktur. Kişi; öğrenme içeriğine, cihazdan bağımsız olarak her yerde her şekilde erişilebilmelidir.

Mikro öğrenme: Kolay erişilebilir, küçük öğrenme içeriği sağlamak, öğrencilerin kısa dikkat sürelerine daha iyi uyum sağlamaya yardımcı olur ve ihtiyaç anında öğrenmeyi teşvik eder.

Raporlama: Bir LMS’nin içermesi gereken en önemli özelliklerden biri, öğrenme programlarınızın işletmeniz üzerindeki etkisini izleme ve ölçme yeteneğidir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir