E-Öğrenmeyi kullanan herkes bunun ne kadar kullanışlı olduğunu düşünür. Günümüzün dünyasında, e-öğrenmenin öğrencilere olduğu gibi şirketlere de birçok faydası vardır. Fakat e-öğrenme nedir, bu yazımızda bunu inceleyeceğiz. İşverenler için, çalışanlara dijital eğitimler sunmak için uygun fiyatlı bir yol sunar. Böylece çalışanlar da becerilerini ve bilgilerini artıran uygun eğitimlerden yararlanmış olur. E-Öğrenmenin ne olduğuna, e-Öğrenme türlerine ve şirketlere sağladığı avantajları detaylıca inceleyelim.

E-Öğrenme Nedir?

E-öğrenme nedir? Genellikle internet ortamında, dijital olarak yürütülen, yapılandırılmış bir öğrenme deneyimidir. Her türlü bilgisayar, tablet veya akıllı telefondan erişilebilir, bu sayede öğrenciler nerede olurlarsa olsunlar öğrenmek için her zaman fırsatları vardır.

E-öğrenme kursları yönetilirken genellikle bir öğrenme yönetim sistemi (LMS) kullanılır. Şirketlerdeki eğitim etkinlikleri, kendi kendine devam eden kurslar ve çeşitli öğrenme programları e-öğrenme ile yönetilir. Detaylı ve pahalı manuel işler yerine otomasyon sağlar, zamandan tasarruf etmenizi sağlar ve içeriğinizi düzenlemenizi sağlar.

E-Öğrenmenin Tarihi

E-Öğrenme nedir ve güncel olarak kuruluşlara nasıl faydalar sağlar? Bunu anlamak için e-öğrenmenin tarihini incelemek gerekir.

E-öğrenme terimini türeten Elliot Maisie 1999 yılında bu ifadeyi profesyonel olarak ilk kez kullandı. O zamandan beri e-öğrenme kavramı giderek yaygınlaştı. E-Öğrenmenin günümüzde eğitim vermenin popüler bir yolu haline gelmesini kolaylaştıran bazı faktörler vardır.

Internet: Internetin yaygınlaşmasından önce, çoğu kişi öğrenme ve eğitim için yazılı kaynaklar, CD-ROM’lar ve diğer farklı yöntemler kullanıyordu. Internetin yayılması, kuruluşların demode uygulamaları terk etmelerine ve e-Öğrenimin sağladığı esneklikten faydalanmalarına olanak sağladı.

Multimedyanın Geliştirilmesi: E-Öğrenme kavramı yaygınlaştıkça görseller, videolar, ses ve grafikler gibi unsurlar, geleneksel öğrenmeye kıyasla öğrencilerin ilgisini çekmeyi başardı.

Uygun Maliyetli Dijital Aygıtlar: Bugün dijital aygıtlar daha uygun fiyatlı hale geldikçe e-Öğrenmenin popülaritesi artmaya başlamıştır. Mobil öğrenme, e-öğrenmenin yaygınlaşmasını büyük ölçüde hızlandırmıştır.

İyi Yapılandırılmış Öğrenim Yönetim Sistemleri: Öğrenim yönetim sistemleri yerel sistemlerden bulut tabanlı sistemlere geçti ve bu sistem daha karmaşık hale geldi. Kuruluşlar bunları birçok eğitim sistemini yürütmek için giderek daha fazla uygulamaya başladı. Bir LMS seçerken dikkate alınması gereken şeylerden biri, sizin ve öğrencilerinizin hedeflerini karşılamak için ihtiyaç duyduğunuz işlevselliğe ve desteğe sahip olup olmamasıdır. Bunu kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

Asenkron ve Senkron E-Öğrenme

Asenkron E-Öğrenme Nedir?

Asenkron e-öğrenme tipinde, öğrenciler dersleri kendi hızlarında alırlar ve kendi hızlarında ilerlerler. Eğitim programlarına bireyler anlık olarak erişebilir ve elektronik cihazlarına erişimleri olduğu sürece ve internete bağlı oldukları sürece herhangi bir konumdan eğitim alabilirler.

Asenkron e-öğrenme kursları şunları içerir:

  • Önceden kayda alınmış ders videoları
  • Öğretici makaleler
  • Sınavlar
  • Simülasyon denemeleri

Eşzamanlı E-Öğrenme Nedir?

Sanal eğitmen eşliğindeki eğitim olarak da adlandırılan eş zamanlı e-öğrenme kursları, katılanların aynı anda diğer öğrencilerle etkileşim kurmasıyla tamamen çevrimiçi olarak verilir. Bu öğrenme yöntemi, bir eğitmen liderliğinde ve işbirliğine içeren bir öğrenme deneyimini tercih eden kişiler için doğru bir yöntemdir.

Eşzamanlı e-öğrenme genellikle aşağıdakiler gibi canlı platformlar ve etkinlikler içerir:

  • Online seminerler
  • Sanal sınıflar
  • Online sohbet
  • Canlı münazaralar

Bu araçlar, kullanıcıların gerçek zamanlı etkileşim sağlar.

E-Öğrenmenin Avantajları ve Dezavantajları

E-Öğrenmenin Avantajları

Uygun fiyatlıdır ve zamandan tasarruf sağlar:

E-öğrenmeye çoğunlukla her yerden erişilebildiği için yol masraflarını ve bir öğrenim enstitüsünün işletilmesiyle ilgili her türlü masrafı ortadan kaldırır.

Öğrenciler her yerde, her zaman çalışabilir:

E-öğrenmeye her yerden erişimin sağlanabilmesi, öğrenmenin sadece sınıfa ve hatta eve gerçekleşmesi gerekmediği anlamına gelir.

Uygulamalar ve çevrimiçi öğrenme platformları, öğrencilerin kendileri için uygun olan zamanlarda öğrenme sürecine devam etmelerini sağlar, bu sayede öğrenmelerinde daha büyük adımlar atabilirler.

İlerlemeyi izlemek kolay:

Çoğu uygulama ve Öğrenim Yönetim Sistemi (LMS), öğrencinin kendi ilerleyişini takip edebilmesini sağlayarak geriye baktıklarında ne kadar ilerlediklerini görebilmelerini ve böylece motive olmalarını sağlar.

Eğitmenler de aynı şekilde öğrencilerin ne kadar ilerlediklerini görebilir ve eğer fazladan yardıma ihtiyaçları varsa bunu fark edebilirler.

Daha sağduyulu bir öğrenme çeşididir:

Herkes büyük bir grupta bulunmaktan hoşnut olmayabilir ancak e-öğrenme, her modülün kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayarak etkileşimli görevler verir ve böylece herkesin konuyu kendi hızında öğrenmesine olanak tanır.

E-Öğrenme Çeşitleri

Her insan E-öğrenmeyi farklı nedenlerden dolayı kullanır. Kimileri yeni beceriler geliştirmek isterken kimileri uzaktan çeşitli eğitimler almak ister. E-Öğrenme çok büyük bir kolaylık ve erişilebilirlik sunar. Şimdi olduğu 4 tür e-Öğrenim eğitimini inceleyeceğiz.

1. Çalışan Eğitimi

Çalışan eğitimi, en sık kullanılan e-öğrenme türüdür. Kuruluşlar, çalışan eğitimleri yaparken, yeni kişileri işe alırken ve çalışan performanslarını geliştirirken bu öğrenme türünü kullanırlar.

Çalışanlarınızı bir LMS kullanarak eğittiğiniz zaman, eğitiminiz resmileşir ve daha verimli hale gelir. Geleneksel eğitimle karşılaştıracak olursak, e-öğrenme bilgiyi teşvik ederek profesyonel anlamda gelişimi daha etkili hale getirir. Ayrıca LMS sayesinde, eğitim performansını sürekli olarak değerlendirebilir ve geliştirebilmek için sınavlar oluşturabilirsiniz.

2. Uyum Eğitimi

Uyum eğitimi her kuruluş için bir zorunluluktur. Çalışanlarınızı rolleri ve şirkette yürürlükte olan yönetmelikler hakkında bilgilendirmeniz gerekir. Dolayısıyla uyum eğitimi zorunludur ve işyerinde birçok konuyu kapsamlı bir şekilde ele alır.

Eğitim programını sorunsuz bir biçimde yönetmek için uyumsuzluk riskini kontrol altına almalısınız. Çalışanlarınıza daha güvenli, daha üretken bir işyeri ortamı sunduğunuz da onlar da bundan faydalanacaktır. Ayrıca değişen yönetmeliklere ve eğitim materyallerinize ayak uydurmaları daha kolay olacaktır.

3. Müşteri Eğitimi

Müşterilerinizi eğitme fikri size ilginç gelebilir fakat bunun önemli bir değeri vardır. Müşteri eğitim programlarıyla, müşterilerinizin hizmetlerinizi kullanmasına ve anlamasına yardımcı olmuş olursunuz. Bu eğitimler özellikle yazılım sağlayıcıları arasında çok revaçtadır. Müşteri eğitimi, müşteri deneyimini artırırken aynı zamanda onları yöneten kuruluşlara da etki eder. Daha fazla müşteri, ürün veya hizmetlerinizle daha fazla etkileşim ve müşteriyi elde tutma deneyimi kazanacaksınız.

4. İş Ortağı Eğitimi

Bayi eğitimi olarak da bilinen iş ortağı eğitimi, birlikte daha başarılı olabilmek için ortaklarınızın gereksinim duyduğu araçları sağlar. Bunların arasında ürün bilgisi eğitimi, satış eğitimi, destek eğitimi, pazarlama rehberliği gibi eğitimler vardır. Ortak olmak için genellikle bir sertifika gereklidir. İş ortağı eğitiminin sağladığı birçok fayda arasında ortaklarla bağlantı kurmanız, destek maliyetlerini düşürmeniz ve markanızı korumanız sayılabilir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir