10+ Yönlendirici İlke
- Sorumluluğu Devredin ve Sahiplenmeyi Teşvik Edin
- Azimli Olun
- Çevik Olun
- Stratejik Riskler Alın
- Ekibinizin Stratejik Riskler Almasını Güvenli Hale Getirin
- İşbirliğini Teşvik Edin
- Tam Bir Resim Oluşturmak İçin Bilgi Toplayın
- Akıllıca Harekete Geçin
- Değişimi Yönlendirin
- Bir Vizyonunuz Olsun
- Stratejik Vizyonunuzu Paylaşın
- İçsel Büyüme ve Yansıma için Çabalayın
En alt kademedeki bir ekip şefinden altı haneli maaş alan bir CEO’ya kadar her liderin günlük sorumluluklarının uzun bir listesi vardır.
Bu sorumluluklar ve görevler liderleri kolayca bunaltabilir ve onları herhangi bir zamanda yalnızca en acil endişeleri ele alarak bir bekleme düzeninde kilitli bırakabilir. Bu en iyilerimizin bile başına gelir: Adım attığımız yeri izlemekle o kadar meşgul oluruz ki, yolun ilerisinde ne olduğunu görmek için yukarı bakmayız.
Pek çok lider bu tuzağa düşmüş ve daha sonra kanatlarının bu tuzak tarafından kırpıldığını görmüştür.
Ne tam potansiyellerine ulaşabilirler ne de ekip üyelerini kendi potansiyellerine ulaşmaları için yönlendirebilirler. Sonuçta ortaya çıkan tünel görüşü, sayısız liderin fırsatları ve zorlukları görmek için ileriye bakmasını engellemiştir. Bu hatalar gelir kaybına, iş kaybına ve (bazı durumlarda) başarısız işletmelere yol açabilir.
Peki, çözüm nedir?
Stratejik liderlik uyguladığınızda başarıya ulaşabilirsiniz. Liderlik stratejisi, liderlerin gelecekteki değişkenleri öngörmelerine ve istenen, uzun vadeli bir hedefe ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış ayrıntılı bir plandır. Dolayısıyla, stratejik liderler ekiplerini olabilecek en etkili hale getirmek için stratejiler tasarlar ve uygular. Önemli olan, kazanan bir stratejinin nasıl oluşturulacağını ve nasıl etkili bir şekilde yürütüleceğini bilmektir.
Liderlik Stratejisi, liderlerin gelecekteki değişkenleri öngörmelerine ve arzu edilen, uzun vadeli bir hedefe ulaşmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmış ayrıntılı bir plandır
“Her şey iyi güzel de nasıl stratejik lider olunur?” diye düşündüğünüzü duyar gibiyim.
Tüm büyük liderlerde ortak olan liderlik inançları ve değerleri ilkelerini uygulayarak.
Peki bu tür liderliğin ilkeleri nelerdir?
Bu makale, liderlerin bakışlarını ayaklarından kaldırmalarına ve geleceğe hazırlanmaya odaklanmalarına yardımcı olan özellikleri göstererek size tam da bu konuda rehberlik edecektir. Ayrıca stratejik liderlik örnekleri sunacak, stratejik liderliğin önemini özetleyecek ve bazı kritik stratejik liderlik becerilerini paylaşacaktır.
1) Sorumluluğu Devredin ve Sahiplenmeyi Teşvik Edin
Öngörüsüzlüğün panzehiri olan stratejik liderlik, (tamamen beklenmeyeni öngörmek üzerine tasarlanmış olan) askeri oyun kitabından çıkar. Tarih, Napolyon ve Cengiz Han gibi gerçekten mükemmel stratejistleri hatırlar, çünkü onlar bildiğimiz dünyayı şekillendirmişlerdir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da bu büyük komutanların hiçbirinin tek başına bir şey başaramadığıdır; her birinin arkasında bir ordu vardı ve kendilerine verilen emirleri yerine getirmeleri için askerlerine güvenmeleri gerekiyordu.
Stratejik liderliğin bu aynı bileşeni iş dünyasına da uygulanabilir. Çabalarınız sırasında ulusları fethetmiyor olsanız da, “ordularına” asker gibi davranan liderler ile onlara serf gibi davrananlar arasında fark vardır. Stratejik bir lider olmak, gerekli rolleri doğru insanlarla doldurmak ve ardından onlara işlerini iyi yapmaları için ihtiyaç duydukları özerkliği ve kaynakları vermek anlamına gelir.
Yeni bir projeye, plana veya girişime başladığınızda, tüm görev ve sorumlulukları üstlenmeyin ve askerlerinizi mikro yönetime tabi tutmayın. Ek eğitime ihtiyaç duyuyorlarsa veya görevleri tamamlamak için yardıma ihtiyaçları varsa, bu bir şeydir. Ancak onlara ödeme yaptığınız işi yapabilecek kapasiteye sahiplerse, bırakın yapsınlar.
Yapabileceğiniz sorumlulukları ekibe devredin, böylece siz de dahil olmak üzere (ancak yalnızca siz değil) herkes yükü paylaşmış olur. Ardından, ekibinizi görevlerini sahiplenmeye teşvik edin, böylece görevin başarısından veya başarısızlığından kendilerini sorumlu tutarlar. Son olarak, eğer takdir edilmesi gereken bir şey varsa, bunu işi yapan kişiye iletin.
2) İnatçı Olun
En dikkatli şekilde hazırlanmış stratejilerle bile, hiçbir komutanın (savaş alanında veya ofiste) mükemmel bir sicili yoktur. Hiçbir strateji her değişkeni hesaba katamaz ve çoğu değişken hesaba katıldığında bile, uygun şekilde hazırlıklı olmak yine de zor olabilir. Bazen bir eksiklik beklenenden daha büyük olur. Bazen ekipman bozulur. Bazen çalışanlar işi bırakır ya da greve gider. Mesele şu ki, işler her zaman plana göre gitmez.
Stratejik liderleri farklı kılan şey, sadece başarısızlık riski nedeniyle pes etmemeleridir. Aksilikler ve komplikasyonlar stratejik liderleri yavaşlatabilir, ancak onlar tamamen durmazlar. Bunun yerine, zorlukları hesaplanmış bir azimle aşarlar ve bu azim hızla bulaşıcı hale gelir. Ekibiniz sizin zorluklar karşısında iyimserliğinizi koruduğunuzu görürse, eğiliminizi anlayacak ve genellikle yenilenmiş bir adanmışlık bulacaktır.
3) Çevik Olun
Plandaki tüm değişiklikler kötü değildir. Bazıları beklenmedik bir anda ve çoğu zaman hiçbir uyarı olmaksızın ortaya çıkan fırsatlar olabilir. Bir “plan” ile bir “strateji” arasındaki temel fark, planlar katı ve sabit olma eğilimindeyken (bir binanın kat planı gibi), bir stratejinin koşullar değiştikçe anında değiştirilmek üzere tasarlanmış olmasıdır. Stratejik bir lider, ister değerli bir ipucunu takip etmek ister yaklaşan bir karmaşayı önlemek için olsun, gerektiğinde sert sağ dönüşler yapabilecek çevikliğe sahiptir.
Bu tıpkı acemi bir satranç oyuncusu ile bir satranç ustası arasındaki farka benzer. Acemiler, rakipleri stratejilerini algılayıp karşı bir önlem almaya başlasa bile, geçmişte işlerine yarayan oyunları uygulama eğilimindedir. Ustalar bir taktikle başlar ve rakipleri pencereleri kapatıp açıkları açtıkça hızla başka bir taktiğe geçerler.
4) Stratejik Riskler Alın
Hayatta olduğu gibi iş hayatında da hiçbir şey kesin değildir. Her girişim bir miktar risk içerir ve riskle birlikte başarısızlık ve kayıp potansiyeli de gelir. Çoğumuz hayatımızın sağlıklı bir bölümünü riski en aza indirmeye çalışarak geçiririz. Ancak eskilerin dediği gibi, “hiçbir şey riske atılmadan, hiçbir şey kazanılmaz.” Başvurmazsak bir iş bulamayız, teklif etmezsek biriyle çıkamayız ve tuvale biraz renk katmadan bir şaheseri boyayamayız. Bu nedenle, stratejik liderler stratejik riskler almaktan korkmazlar.
Ancak “risk” ile “kumar” arasında bir fark vardır. İş sermayenizle metaforik piyango oynamanızı ya da barbut masasında tüm fişlerinizi patlatmanızı tavsiye etmiyoruz. Savunduğumuz şey daha çok bir poker oyununa benzemektedir: başarısızlık veya kâr olasılıklarının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve mevcut fırsatların lehine veya aleyhine kararlı bir şekilde hareket edilmesi.
Poker, genellikle barbut veya rulet gibi gerçek kumar oyunlarıyla gruplandırılsa da, aslında bir beceri oyunudur. Bu bir şans oyunu değil, bir risk oyunudur. Tüm kartlar elinizde olmasa bile başarı potansiyelinizi göreceli bir doğrulukla tahmin edebilirsiniz. Ne zaman kaybeden bir eliniz olduğunu ve ne zaman bahis yapmaya değer bir el olduğunu anlayabilirsiniz. Ve belki de en önemlisi, ne kazanacağınızı ve ne kaybedeceğinizi net bir şekilde anlayabilirsiniz.
İş hayatında aldığınız riskler de aynı şekilde olmalıdır. Sadece marjinal bir başarı şansı olan ya da sadece yetersiz getiri sağlayacak bir işe girmeyin. Seçeneklerinizi inceleyin ve temkinli olun, ancak kazanan bir ele oynamaktan da korkmayın.
5) Ekibinizin Stratejik Riskler Almasını Güvenli Hale Getirin
Risk almak için kişisel cesarete sahip olmanız gerektiği gibi, ekibinizde de aynı cesareti teşvik eden bir ortam oluşturmalısınız. Bu çabadaki birincil düşmanınız, neredeyse her çalışanın sahip olduğu meşru bir korkudur: Eğer işleri batırırlarsa, patronları onları kovar (veya başka bir şekilde disipline eder).
Çalışanlarınızın zor kararlar almak için gereken cesarete sahip olmalarını istiyorsanız, başarısızlık durumunda onlara biraz nefes alma alanı vermelisiniz. Akıllıca, hesaplanmış bir risk alırlarsa ve işler yolunda gitmezse, bunun için onları gömmeyin. Bunu bir öğrenme deneyimine dönüştürün ki gelecekte riskleri değerlendirmek için daha donanımlı olsunlar. Dikkatsiz riskler almanın kabul edilebilir olduğunu hissetmelerine gerek olmasa da, stratejik bir risk almanın bazı sonuçlarını ortadan kaldırmak, şirket için karlı olabilecek yeni fırsatlar ve girişimler aramaları için onları güçlendirecektir.
6) İşbirliğini Teşvik Edin
İş dünyası her zamankinden daha hızlı gelişiyor, bu nedenle iş birliğine dayalı bir ortamı destekleme becerisi önemli bir stratejik yönetim ve liderlik becerisi haline geldi.
Dijital teknolojilerin yükselişi çalışma şeklimizi önemli ölçüde değiştirdi ve bu baş döndürücü hıza ayak uyduramayan birçok şirket bocaladı. Giderek daha bağlantılı ve etkileşimli hale gelen kültürümüzde, etrafımızda olup bitenlere karşı izole olmak ciddi bir risktir (ve stratejik bir risk değildir).
Aynı durum kurumların içinde de geçerlidir. Departmanlar ve bireyler “silo” haline geldiklerinde, daha büyük ekibin ihtiyaçlarını ve bu ekibin hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmak için neler sunabileceğini gözden kaçırma eğilimindedirler. İşbirliğine dayalı bir kültürün teşvik edilmesi, herkesin büyük resme nasıl uyum sağladığının ve hangi kaynakların kendilerine sunulduğunun farkında olmasına yardımcı olur. İş birliği, ekip çeşitliliğinin yenilikçi fikirleri geliştirebileceği verimli bir toprak sağlar.
Ancak her durumun iş birliğine ihtiyacı yoktur.
Örneğin, üretim ekibinin muhasebe ekibine defter tutma konusunda yardım etmesi gerekmez. Başka bir deyişle, yardımcı olmayacağı durumlarda iş birliğini zorlamaya çalışmayın. Bununla birlikte, bireyler arasında ve ekipler arasında iletişim hatları açmak, özellikle biri diğerinin çabalarından etkilendiğinde, her zaman iyi bir fikirdir.
7) Tam Bir Resim Oluşturmak İçin Bilgi Toplayın
Net kararlar vermek ve hesaplanmış riskler almak için stratejik liderlerin durumun tam bir resmine sahip olması gerekir.
Tam bir resim elde etmek biraz ayak işi gerektirir: veri toplamanız, A/B testi yapmanız, odak grupları düzenlemeniz, seçenekleri ve maliyetleri araştırmanız ve daha fazlasını yapmanız gerekir. Önemli olan, bilgilerde boşluk olmadığından emin olmaktır. Ne kadar az şey bilirseniz, kararlarınız o kadar az stratejik olur ve başarısızlık şansınız o kadar artar. İhtiyacınız olan bilgiyi elde etmek için ne gerekiyorsa yapın.
8) Akıllıca Harekete Geçin
Bilgiye sahip olduğunuzda, ona göre hareket etmeniz gerekir.
Proaktiflik, stratejik liderliğin temel ilkelerinden biridir. Eğer proaktif değilseniz, sadece oturup bir şeylerin olmasını beklersiniz ve bu da sizi koşulların insafına bırakır. Gelecekteki engellerin önüne geçmek ve gelecekteki fırsatlara hazır olmak, aktif olmayı ve gerçekten bir şeyler yapmayı gerektirir. Başka bir deyişle, sadece boşa kürek çeken bir lider hazırlıksız bir liderdir.
9) Değişimi Yönlendirin
Başarılı bir ekibe veya şirkete liderlik etmenin zamana ayak uydurmayı gerektirdiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu olağan bir durumdur.
Ancak, profesyonel dünyada başarılı olmak istiyorsanız, değişime ayak uydurmakla kalmayıp onu yönlendirmeniz gerekir. İş dünyasındaki ünlü isimlerden (Steve Jobs, Walt Disney, Mark Zuckerberg, vb.) bir örnekleme yapıldığında akla hemen değişimin itici gücü olan kişiler gelir. Kendi sektörlerinde devrimler yaratmışlardır.
Bunların çoğu stratejik riskler almaya ve iyi bir fikrin üzerine ne zaman atlayacağını bilmeye dayanır. Kabul etmeniz gereken şey, işleri sonsuza kadar aynı şekilde yapmaya devam edemeyeceğinizdir. Eninde sonunda, bir ekip ve bir işletme olarak hayatta kalmak istiyorsanız, bazı şeyleri değiştirmeniz gerekecek. Daha iyisi için ne kadar erken değişebilirseniz, işinize o kadar büyük fayda sağlarsınız.
10) Bir Vizyonunuz Olsun
Nihayetinde, bir hedefe ulaşmak için nereye gittiğinize ve nereye varmak istediğinize dair bir fikrinizin olması gerekir. Varış noktası olmayan bir yolculuk sadece gezinmektir ve stratejik liderler gezinmeyi göze alamayacaklarını bilirler. Kendileri, ekipleri ve bir bütün olarak kuruluşları için başarının nasıl bir şey olduğunu bilirler. Ulaşmak istedikleri hedefi net bir şekilde tarif edebilirler ve oraya ulaşmak için ne tür adımlar atmaları gerektiği konusunda iyi bir fikirleri vardır.
Bununla birlikte, bir hevesle bir hedef seçemezsiniz. Hedefiniz makul ve ulaşılabilir olmalı, ancak ekibinizi zorlayacak bir hedef olmalıdır. Böyle bir hedef seçmek, ilgili tüm bilgilere sahip olmanızı ve stratejik düşünme becerilerinizi kullanmanızı gerektirir. Hedefinizi belirlemeden önce kesin rakamları bilmeniz gerekir. Aksi takdirde vizyonunuz kusurlu olacaktır.
11) Stratejik Vizyonunuzu Paylaşın
Uygun hedefleri olan stratejik bir vizyona sahip olduğunuzda, bunu ekibinizle paylaşmanız gerekir. Ekibiniz ne için çalıştıklarını gördüğünde, bunu başarmak için daha fazla motive olacak ve başardıklarında kendilerini daha başarılı hissedeceklerdir. Onları karanlıkta bırakmak genellikle hayal kırıklığına ve yanlış anlamalara yol açar. Bu gibi durumlarda çok fazla “Bunu neden yapıyorum ki?” sorusu ortaya çıkar ve bundan kaçınmanız gerekir.
Büyük, ana planlarınıza onları da dahil edin. Daha da iyisi, hedef geliştirme sürecinin bir parçası olmalarına izin verin. Bu şekilde, geleceklerinde söz sahibi olduklarını hissedecekler, bu da onları güçlendirecek ve motivasyonlarını artıracaktır.
12) İçsel Gelişim ve Değerlendirme için Çabalayın
Son olarak, stratejik bir lider her zaman hem kişisel olarak hem de ekibini geliştirmek için çabalar. İyileştirme yapmak iki aşamalı bir süreçtir: ilk olarak, neleri iyi yaptığınızı, neleri geliştirmeniz gerektiğini ve ne tür yetkinliklere sahip olmak istediğinizi düşünün. İkinci olarak, bir strateji planlamak için yukarıdaki ilkeleri uygulayın.
İlk olarak üzerinde çalışmak istediklerinizi belirlemek için nitelikleri ve yetkinlikleri önceliklendirin. Ardından, gerekli bilgileri toplayın, olası gelişmeye ilişkin bir vizyon edinin ve proaktif bir şekilde hedefe ulaşma yolunda ilerleyin. Siz ve ekibiniz ne kadar çok şey bilir ve yapabilirseniz, şirket için değeriniz o kadar artar ve daha fazlasını başarabilirsiniz. Kendinizi geliştirmeyi asla bırakmayın.
Stratejik bir lider olmak kolay değildir ve bu ilkeleri uygulamak kesinlikle zor bir iş olarak nitelendirilebilir. Ancak bu çalışmanın karşılığını eninde sonunda alacaksınız. Stratejik liderler sektörlerinde öncü ve trend belirleyici olma eğilimindedir ve diğer şirketler bocalarken ekiplerini ve kuruluşlarını sık sık tehlikeli sulardan geçirirler. Eğer siz de böyle bir lider olmak istiyorsanız, sağlam bir strateji uygulamaya başlamanın zamanı gelmiş demektir.
* Bu metin CMOE Makalesidir. CMOE Türkiye partneri Hayatın Ritmi ekibi tarafından Türkçeleştirilmiştir.
YAZAR HAKKINDA
CMOE
CMOE’nin Tasarım Ekibi, CMOE’nin müşterilerine benzersiz bir hizmet sunmak için bir araya gelen, farklı ve birbirini tamamlayan güçlü yönlere, yeteneklere, eğitime ve deneyime sahip kişilerden oluşur. Ekibimiz, işletme yönetimi, psikoloji, iletişim, insan kaynakları yönetimi, organizasyonel gelişim ve sosyoloji gibi alanlarda ileri derecelere ve zengin bir bilgi derinliğine sahiptir.