2011’den bu yana duygusal zeka için küresel karşılaştırmalı değerlendirme… Dünyanın duygusal zekası (EQ) ne durumda?

Kalbin Durumu raporu, 2011’den bu yana duygusal zeka (EQ) alanında değişen trendleri takip ediyor. 129’dan fazla ülkeden alınmış geniş küresel bir veri seti ile yürütülen Kalbin Durumu araştırması, coğrafya, cinsiyet ve yaş kriterlerine göre dengelenmiş rastgele bir örneklem  kullanır.

Bu analiz, dünyanın en kapsamlı EQ veri setini, SEI içerisinden çıkarır. SEI araç seti, 22’den fazla dilde 4 farklı envanter ve 25’ten fazla rapor seçeneği ile duygusal zeka alanına katkı amacıyla kapsamlı bir sistem sunar. Tüm envanterler Türkçe’ye Hayatın Ritmi ekibi tarafından çevrilmiştir.

2021: Pandeminin Gölgesinde Dalgalanmalar

En son hazırlanan Kalbin Durumu Duygusal Zeka bulguları, 2014-2020 yılları arasındaki trendlere ve bizler bir yandan iyileşmek için daha iyisini inşa etmeye çalışırken, bu trendlerin şirketler, okullar ve topluluklar üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. İlk bulgular, EQ’ya dair temel yeteneklerde düşündürücü bir değişim yaşandığını ve bu değişime işyerlerinde acilen ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Hibrit Bir İşyerine Liderlik Etmek makalesi, bu değişen yeteneklerin liderler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. 2020’deki duygusal zeka trendlerine dair bir özet için, Pandemi İnsanların Duygusal Zekasını Nasıl Etkiledi? 3 Temel İçgörü yazısına bakabilirsiniz.

Nesiller arası EQ farklılıkları nelerdir? Z jenerasyonunun çektiği sıkıntılar ve Boomer’ların liderlikleri bağlamında düşündüren eğilimler ile 2019-2020 yılları arasında EQ’da büyük değişimler görüldü.

Duygusal zekadaki genel düşüş alarm verici, öte yandan, grafikte de görüldüğü üzere, pandemi öncesindeki hikaye gelişme göstermekteydi.

Kalbin Durumu EQ çalışmasından elde edilen 2021 analizi, 127.645 kişilik bir çalışma grubundan alınmış rastgele küresel bir örnekleme dayanmaktadır. Ardından, araştırmacılar, bölge, yaş ve cinsiyet dengesini göz önünde bulundurarak bu gruptan  20.160 kişilik bir örneklem ayırmıştır. Bu örneklem, iş rolü, sektör, bölüm ve daha birçok kategoriyi içermektedir.

SOH1 1

2018: Yüksek EQ ve Dünya Sağlık Örgütü İyi Oluş Verileri

Ortalama ulusal duygusal zeka değerleri ile DSÖ’nün iyi oluş verilerini ilişkilendirmekteydi. Bazı kişiler özdeğerlendirmenin değerini sorgulamakta – ve bu da bize bulguların, gerçek dünya ile küresel anlamda önemli arz eden bir ilişkisi olduğunu gösteriyor.

Bu grafik, Kalbin Durumu EQ veri tabanındaki ülkeleri ve bölgeleri,
Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kaynaklardan (raporun 13. sayfasına bakınız) alınan verilerin bir özeti niteliğindeki İyi Oluş Ölçütü ile eşleştirilmiş ülke ve bölgelerle göstermektedir.

İyi Oluş Ölçütü ile en yakından ilişkili olan EQ yetkinliği, Duygularda Yön Verme’ dir (bilinçli olarak ilerlemek için duyguları kullanmak ve onlardan yararlanmak). Puanı yüksek olan ülkeler daha koyu renklerle gösterilmiştir.

SEI envanteri, öz bildirim yapılmış ve her bir balonun boyutuyla belirtilen İyi Oluş Sonucu puanlarını içermektedir. Sol altta daha küçük ve sağ üstte daha büyük olarak belirtilen balonlar, öz bildirim yapılmış SEI İyi Oluş puanının ulusal İyi Oluş Ölçütü ve EQ ile ilişkili olduğunu gösterir.

SOH2

2018: Dünya Genelinde Verilen Kararlar ve Etkileri

Görüldüğü üzere, duygusal zeka, daha fazla memnuniyet yaratacak kararlar vermede bireyleri desteklemektedir. Ayrıca, öğrenilmiş “Beyin Tarzının” alınan kararları nasıl etkilediğini gösteren güçlü topluluklar oluşturmada duygusal zekanın rolü konusunu da araştırdık.

Diğer bir konu ise GELİŞME ve duygusal zekanın öğrenme ve gelişme kararlığını sürdürmedeki rolüydü. Rapor ayrıca dünyanın belirli bölümlerini daha yakından incelemek için bölgesel raporlar da içermektedir.

*Bu metin Six Seconds Makalesidir. Six Seconds Türkiye partneri Hayatın Ritmi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir