Motivasyon kavramı günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan biridir. Haliyle motivasyon nedir ve motivasyon nasıl sağlanır soruları olmazsa olmaz sorulardan biri haline gelmiştir. İş yaşamında ve günlük yaşamda motivasyonu artırmak için birtakım motivasyon eğitimleri ve çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemleri ve “Motivasyon Nedir? Motivasyon Nasıl Sağlanır?” sorularının cevaplarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Motivasyon Nedir?

Motivasyon nasıl sağlanır sorusunun cevabını vermeden önce, motivasyon nedir sorusunun cevabını bilmek gerekir. Motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için kişiyi belirli bir şekilde çalışmaya iten enerji ve coşku durumu olarak tanımlanabilir. Kişinin hedeflenen sonuca ulaşması için onu teşvik eden motivasyon, ne tür zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, kişinin bu yolda bağlılıkla ilerlemesini sağlamaktadır. Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.

Motivasyon hayatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Özellikle başarı hikayelerinde, pes etmeden amaçlarına ulaşan insanların, bu yoldaki engelleri geçme motivasyonları ve sonucunda elde ettikleri başarılar anlatılmaktadır.

Neden Motivasyona İhtiyaç Duyulur?

Motivasyon nasıl sağlanır sorusundan önce sorulması gereken bir diğer soru da neden motivasyonun gerekli olduğudur. Az önce de belirttiğimiz gibi, motivasyon bizi başarıya götürmektedir. Dolayısıyla, motivasyon öncelikle başarıya ulaşmak için önemlidir. Kişinin yaşamında motivasyon; kişilerin düzenli, verimli ve istekli çalışmasına olanak sağlamaktadır. İş yerinde ise motivasyonun ayrı bir önemi vardır. Personelin verimli ve iş yerine bağlılıkla çalışması için devamlı olarak motive edilmesi önemlidir. Ancak ne yazık ki, motivasyon bazı iş yerlerinde gerekli önemi görmemektedir. Araştırmalara göre, bazı şirketler motivasyonu artırmak yerine düşük motivasyona sahip çalışanlarını devre dışı bırakmaktadır. Ayrıca, bu şirketler çalışanlarından yalnızca %13 oranında verim alabilmektedir.

Çalışanın motivasyonu en çok çalıştığı şirkete fayda sağlamaktadır. Yüksek motivasyona sahip olmak çalışanların üretkenliğini artırır ve şirketin daha iyi bir performans elde etmesine olanak tanır. Düşük motivasyona sahip bir çalışan ise hem yeterince üretken olmayacak hem de başka işlerle uğraşarak zaman kaybedecektir. Kısacası, şirketin hedeflerine ulaşabilmesi için çalışanının motive olması çok önemlidir. Ayrıca çalışanlar motive olduklarında, şirketle bağlılığı artacak ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret göstereceklerdir.

Motivasyon Türleri

Motivasyon nedir sorusunun cevabını verdikten ve motivasyona neden ihtiyaç duyulduğunu açıkladıktan sonra motivasyon türlerini bilmemiz gerekmektedir. İki ana motivasyon türü bulunmaktadır, bunlar içsel ve dışsal motivasyondur.

  • İçsel Motivasyon: Motivasyonun en saf biçimidir. Adından da anlaşılacağı gibi, herhangi bir ödül beklentisi olmadan kişinin içinden gelen motivasyondur. Kendi iyiliği için kişinin kendini hedefe odaklamasını içerir. Diyet yapan kişilerde, sınava çalışan öğrencilerde görülen motivasyon şeklidir ve sağlam bir irade gücü gerektirmektedir. İçsel motivasyonun sonucunda kişi kendini olumlu yönde geliştirmektedir.
  • Dışsal Motivasyon: Arzu edilen etkileri elde etmek için dışardan beklenen motivasyon çeşididir. Başarı ihtiyacı, para, prestij, ödül gibi unsurlar dışsal motivasyona örnek gösterilebilir. Dışsal motivasyonun olması kişinin içsel motivasyonunu da artırabilmektedir.

Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Motivasyon nedir, türleri nelerdir ve neden önemlidir sorularından sonra, motivasyon nasıl sağlanır sorusunu sorabiliriz. İş yerinde dışsal motivasyon nasıl sağlanır sorusunun cevabı olarak birkaç yöntem sıralanabilir:

  • İletişimi Geliştirin: Çalışanların motivasyonunu artırmanın basit ama etkili bir yolu onlarla iletişiminizi artırmaktan geçer. Mailler veya kısa mola etkinlikleriyle çalışanlarınızla olan iletişiminizi sağlamlaştırarak size ve şirkete bağlılıklarını artırabilirsiniz.
  • Duygusal Zekanızı Geliştirin: Duygusal zeka ile motivasyonu artırmak arasında önemli bir ilişki vardır. Duygusal zekası gelişmiş liderlerin çalışanlarını daha iyi motive edebildikleri gözlemlenmiştir.
  • Değerli Hissettirin: Çalışanların motivasyonu, çalıştıkları şirkette kendilerine değer verildiğini hissettiklerinde artmakta ve onları bağlı oldukları şirketi daha iyi hale getirmek için ellerinden geleni yapmaya yöneltmektedir. Dolayısıyla, motivasyon nasıl sağlanır sorusunun cevaplarından biri çalışanın hem kendisine hem de fikirlerine değer vermektir.
  • Olumlu Pekiştiriciler Kullanın: Çalışanların motivasyonunu artırmanın bir diğer yolu ise onların katkılarını görmezden gelmemekten geçer. Teşekkür etmek, çabalarını gördüğünüzü belli etmek ve onları cesaretlendirmek motivasyonu artırmaktadır.

İçsel motivasyonu artırmak da dışsal motivasyonu artırmak kadar önemli bir yere sahiptir. İçsel motivasyonu artırmak için bazı yöntemler şunlardır:

  • Kendinizi iyi tanıyın. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin.
  • Zamanı iyi kullanın. Zamanın değerini bilin ve etkili kullanmaya özen gösterin.
  • Hedefe ulaşmanın zor olabileceğini bilin. Hedefler başarmak içindir. Ulaşmanın zor olabileceğini kabullenin ve bu konuda kendinize olumlu telkinler verin. Olumsuz düşüncelerden sıyrılarak olumlu yönlere odaklanın.
  • Sonuca odaklanın. Hedefinize varmanın size nasıl hissettireceğini düşünün ve o hissi elde etmek için çabalayın.
  • Motive edici kaynaklardan yararlanın. Motivasyonu artırıcı kitaplardan, hikayelerden ve filmlerden faydalanın.
  • Mola verin. Hedefe ulaşmak bazen yorucu olabilir. Yorulduğunuzu düşündüğünüz zamanlarda kendinize kısa molalar verin ve bu molalarda size nefes aldıracak bazı etkinlikler (yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, hobinizle uğraşmak vb.) yapın.

Hem içsel hem de dışsal motivasyon nasıl sağlanır konusunda daha fazla destek almak için motivasyon eğitimleri alarak kendinizi ve takımınızı geliştirebilirsiniz.

author-avatar

Erdem Ercan Hakkında

Hayatın Ritmi eğitim, koçluk ve danışmanlık şirketinin kurucusu, ICF-PCC ve EMCC-SP ünvanlı profesyonel koç, eğitmen, danışman ve konuşmacıdır. 13 yıllık profesyonel çalışma hayatı ve 12 yıllık girişimcilik deneyimine sahiptir. Six Seconds, CMOE ve Solutions Academy' nin ileri seviye eğitmenidir. 2.500 saatin üzerinde koçluk, 3.000 saatin üzerinde Eğitim, 1.300 saatlik Danışmanlık ve 50 saat Konuşma tecrübeleriyle yurt içinde ve dışında önemli firmalarda başarılı sonuçlara imza atmaya devam etmektedir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir