Bir şirkette lider olma hayali kurmadan önce kendinize şunu sorun, liderlik nedir? Ya da bir yöneticinin başarı kıstası sadece çalışanlarını, şirket sorumluluklarını, iş planını yönetmek ile mi ilgilidir?

Ulusal veya uluslararası düzeyde yerini ispat etmiş ve herkesçe büyüklüğü kabul edilmiş bir şirketin lideri sizce nasıl biridir? Kibirli? Kendini beğenmiş? Acımasız? Disiplinli?

Duygusal Zekayı sadece ‘’duygusal bir karaktere sahip olmak’’ olarak algılayan hemen hemen herkesin bilinçaltında oluşturduğu lider profili bunlardan farklı değil.

Belki size garip geliyor olabilir ama bugün liderlerin kararlarının oluşumunda duygular önemli bir yer tutuyor. Duygusal Zekanın benimsenmediği, katı bir çalışan-işveren kavramının yer aldığı şirketler, bugün toplu iş çıkarımları gibi küçük değişimleri doğru yönetemediğinde ters yüz olabiliyor.

Çalışanın duygu durumlarının tanınmadığı, anlamak için çaba sarf edilmediği, empati yetkinliğinin gelişmediği ilişkiler yumağında istikrarlı bir başarı elde etmek hayali bir olguya dönüşüyor. Terfi alarak yükselen, yetki ve sorumluluklarında meydana gelen değişikliklerle birlikte; farklı problemler, sorunlarla karşı karşıya gelen bir kişinin doğru karar vermedeki zorluk derecesini de bir üst düzeye taşıyor.

Burada şirketlerin adayları, işe alımlarda sadece mezun olunan üniversite, eğitim veya entelektüel düzeyde değil; Duygusal Zeka yani EQ seviyesinde de değerlendirmesi gerekiyor. Kişilik envanteri gibi bir çok farklı isimler altında hazırlanan testler kimilerine göre anlamsız görülse de; adayların tutarlılığı, EQ seviyesini ve liderlik kabiliyetini net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Duygusal Zeka, çalışanın her terfi sürecinde şartlarla birlikte kendini güncellemesi, bir üst seviyeye taşıması, duygularına sistemli bir şekilde yön vermesi; öfke, ani duygu değişimleri, ölçüsüz davranış ve tutumlar gibi yıkıcı faktörleri doğru şekilde çözüme ulaştırması anlamına geliyor.

Alt basamaklardan başlayarak yükselmeyi hedefleyen bir adayın, liderliğin beraberinde getirdiği kibir, disiplin gibi kavramların çok ötesinde amacının sadece şirket yönetimi değil duygulara yön vermesi olduğunu da bilmesi gerekiyor.

Hayatın Ritmi olarak partneri olduğumuz Six Seconds’ın Duygusal Zeka modeli, değerlendirme araçları, ilke ve metotlarına bağlı kalarak Türkiye’de bir çok ulusal ve uluslararası kuruma Duygusal Zeka ve Duygusal Zeka Temelli Liderlik, İletişim, Performans Gelişimi” eğitimleri vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. https://www.hayatinritmi.com.tr

author-avatar

Erdem Ercan Hakkında

Hayatın Ritmi eğitim, koçluk ve danışmanlık şirketinin kurucusu, ICF-PCC ve EMCC-SP ünvanlı profesyonel koç, eğitmen, danışman ve konuşmacıdır. 13 yıllık profesyonel çalışma hayatı ve 12 yıllık girişimcilik deneyimine sahiptir. Six Seconds, CMOE ve Solutions Academy' nin ileri seviye eğitmenidir. 2.500 saatin üzerinde koçluk, 3.000 saatin üzerinde Eğitim, 1.300 saatlik Danışmanlık ve 50 saat Konuşma tecrübeleriyle yurt içinde ve dışında önemli firmalarda başarılı sonuçlara imza atmaya devam etmektedir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir