Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre uzun çalışma saatleri her yıl yüz binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. Bu alanda yapılan ilk küresel çalışmaya göre, 2016 yılında uzun çalışma saatlerinin sebep olduğu felç ve kalp rahatsızlıklarından dolayı 745.000 kişi hayatını kaybetti. Rapora göre, Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgesinde yaşayan yaşayan kişiler bu durumundan en çok etkilenen kişiler. DSÖ aynı zamanda bu sayıların koronavirüs sebebiyle daha da kötüleşebileceğini belirtti.

‘Haftada 72 saat çalışıyordum – adeta bir tarikat gibiydi’ – (Lora Jones İş Muhabiri, BBC News)

Haftada 95 saate rağmen, yine de ‘daha fazlasını’ yapın- Goldman Sachs Patronu

Goldman Sachs bankacıları, haftalık çalışma için 80 saatlik üst sınır istiyor. (BBC News)

Yapılan araştırmaya göre, haftada 55 saat ve daha fazla çalışan kişilerde, haftada 35-40 saat çalışan kişilere kıyasla %35 daha fazla felç riski ve %17 daha fazla kalp rahatsızlığı kaynaklı ölümler görülmekte. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile birlikte yapılan bu çalışma, aynı zamanda uzun çalışma saatleri sebebiyle hayatını kaybeden bu kişilerden dörtte üçünün orta yaşlı ve yaşlı erkekler olduğunu gösterdi. Bu ölümler genelde uzun çalışma saatleri dönemlerinden çok daha sonra, bazen 10 yıl sonra gerçekleşiyor.

“Artık tüm günümü Zoom’da geçirmiyorum”

5 hafta önce, 45 yaşındaki Jonathan Frostick’in uzun çalışma saatleri sebebiyle vücudunun verdiği alarmı tariflediği Linkedin paylaşımı büyük ilgi gördü. HSBC mevzuat programı müdürü, bir pazar öğleden sonrasında haftalık hazırlıklarını yapmak için çalışmaya oturduğunda göğsünde bir sıkışma, boğazında, çenesinde ve kollarında çarpıntı ve zonklama, aynı zamanda nefes almada güçlük hissetti. “Biraz uzanmak için yatak odasına gittim, bu durum eşimin dikkatını çekti ve 999’u aradı” dedi. Geçirdiği kalp krizi sonrasında iyileşmeye sürecindeyken Frostick çalışma şeklini yeniden düzenlemeye karar verdi. “Artık tüm günü Zoom’da geçirmiyorum” dedi.

Yaptığı paylaşım, birçok okuyucudan çok fazla ilgili gördü ve fazla çalışmadan muzdarip olan birçok kişi kendi deneyimlerini ve bu durumun sağlıkları üzerindeki etkilerini paylaştı. Frostick, mecbur kaldığı uzun çalışma saatleri için işverenini suçlamıyor ancak şöyle belirtiyor: “Şirketler insanların iyi olup olmadıklarını umursamadan sınırlarını zorlamaya devam ediyor.” HSBC ise bankadaki herkesin Frostick’e hızlıca iyileşmesi için iyi dileklerini ilettiğini söyledi.

“Bizler de iyi bir iş-yaşam dengesi için kişisel sağlığın ve iyi olmanın öneminin farkındayız. Geçtiğimiz senede, sağlık ve iyi olma konuları üzerindeki çabalarımızı iki katına çıkardık. “Bu konu karşısında verilen tepki aslında bunun insanların zihninde ne kadar yer ettiğini gösteriyor ve bizler de herkesi sağlıklarını ve iyi olmalarını öncelikleri yapmaları konusunda destekliyoruz .”

DSÖ araştırması pandemi dönemini kapsamıyor ancak DSÖ yetkilileri, yakın zamanda gözlemlenen uzaktan çalışmaya geçiş ve ekonomik yavaşlamanın uzun çalışma saatleri ile ilişkili riskleri artırabileceğini belirtiyor. DSÖ teknik yetkilisi Frank Pega ise şunları belirtti: “Elimizdeki kanıtlar gösteriyor ki ülkeler ulusal anlamda karantinaya girdiğinde, çalışma saatleri %10 civarında artıyor.” Rapora göre uzun çalışma saatlerinin, işyeri kaynaklı rahatsızlıkların üçte birini oluşturduğu tahmin ediliyor ve bu rakam onu en büyük mesleki hastalık yükü yapıyor. Araştırmacılar, uzun çalışma saatlerinin sağlığı kötü etkilemesinin iki yolla gerçekleştiğini belirtiyor: ilki strese direkt olarak verilen fizyolojik tepkiler, ikincisi ise uzun çalışma saatleri sebebiyle çalışanların sigara, alkol kullanımı, daha az uyuma ve hareket etme, sağlıksız beslenme gibi sağlığa zararlı alışkanlıklar edinmesi.

Leeds’de yaşayan ve servis mühendisi olarak çalışan 32 yaşındaki Andrew Falls, önceki işindeki uzun çalışma saatlerinin zihinsel ve fiziksel olarak sağlığına büyük zarar verdiğini söyledi. “Haftalık 50 ila 55 saat çalışmak standardımızdı. Bir de arka arkaya haftalarca evden uzaktaydım.” “Stres, depresyon, kaygı, hepsi adeta negatif geri bildirimler yığını gibiydi” diye belirtti. “Sürekli bitkin düşmüş haldeydim.” Beş yıl çalıştıktan sonra yazılım mühendisliği eğitimi almak için işinden ayrıldı.

DSÖ’ye göre, dünya nüfusuna göre %9’da seyreden uzun saatler çalışan insanların sayısı, halihazırda pandemi öncesinde de artıyordu. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu (ONS), pandemi sırasında evden çalışan kişilerin haftalık ortalama 6 saat ücretsiz fazla mesai yaptıklarını belirtti. Kurum ayrıca, evden çalışmayan kişilerin ise haftada ortalama 3,6 saat fazla mesai yaptığını söyledi. DSÖ, çalışanlarının iş sağlığı risklerini değerlendirirken işverenlerin artık bu durumu da dikkate almasını öneriyor. Pega, verimliliği arttırdığı kanıtlanan çalışma saati sınırlamalarının işverenler için de faydalı olacağını belirtti.

“Ekonomik kriz içerisindeyken uzun çalışma saatlerini daha da artırmamak akıllıca bir seçim olacaktır.”

*Bu metin Six Seconds Makalesidir. Six Seconds Türkiye partneri Hayatın Ritmi tarafından Türkçeleştirilmiştir.

İlgili Bloglarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir